Fotbal ca infrastructură a democrației

Autor(i):
Laura Borotea, Gabi Boldiș, Alexandru Ciobotă, Olimpia Onci,
Bogdan Isopescu, Zenaida Florea, Cristi Bădescu
Localizare:
România, București
Parametri:
Sd: 816 m2 / Su: 600 m2

Comentariul autorului:

F.I.D. (Fotbal ca Infrastructură a Democrației) este o platformă de interacțiune socio-culturală, un spațiu de întâlnire a vecinilor din cartierul Fabric, Timișoara. Este conținută între granițele fizice ale unei instalații arhitecturale participative şi regulile Fair Play ale unui turneu de fotbal amator - Fotbal în Traian. Este un proiect de activare comunitară ce își propune să stimuleze identitatea spațiului public și coeziunea socială.

Proiectul a luat naștere în urma câștigării unui apel site-specific lansat de echipa Bienalei de Arhitectură BETA 2022, în piața Traian din cartierul Fabric, Timișoara. Intervenția s-a alăturat unei serii de micronațiuni imaginate de curatori, ce s-au concretizat printr-un șir de instalații temporare răspândite prin oraș. Juriul a apreciat narațiunea pe care s-a bazat conceptul: „un spațiu de joacă și competiție fără granițe fizice, în care mingea poate depăși uneori limitele vizuale ale terenului, un «pericol» acceptat, act interpretat și în ideea de a păși și influența în afara micronațiunii” - Francesco Degl’Innocenti. „Proiectul reactivează totodată un moment uitat, specific locului, care în trecut se organiza în comunitate.”

Piața Traian are reprezentativitatea unui centru de cartier istoric, dar azi se află într-un moment de declin iar sentimentul de apartenență la comunitate este fragilizat de succesiunile demografice constante și a schimbărilor regimului de proprietate (privat - locuire socială). Deși este subiectul a numeroase propuneri de regenerare urbană, este în continuare o zonă asociată cu alienarea socială, cu niveluri scăzute de coeziune la nivel de complexe de locuințe și, implicit, o diminuare a interesului față de comunitate.În acest context, fotbalul este folosit ca pretext pentru a da o voce oamenilor care trăiesc aici şi de a-i face vizibili, iar instalația arhitecturală devine o scenă în care locuitorii din cartier devin protagoniști și public deopotrivă, un loc în care își pot negocia energiile și în care creează noi legături.

Dintr-o perspectivă arhitecturală, instalația este alcătuită dintr-un eșafodaj multifuncțional și un mini teren de fotbal realizat din gazon natural, ambele constituind o agora simbolică pentru comunitatea cartierului unde, prin sporturi, evenimente și alte activități spontane, se încurajează libertatea de expresie și gesturile comunitare. Este o intervenție minimală, a cărei intenție este să genereze o folosire nouă a Pieţei Traian. Schela multifuncțională se transformă de la o ediție la alta, are o prezență discretă și suplinește rolul de a susţine o serie de pretexte-semnal: steagurile echipelor sau culorile turneului, afişajul tabelei de marcaj și al timpului, iluminatul ambiental noaptea, posibilitatea escaladării pentru o perspectivă nouă, sau alte funcțiuni improvizate, precum rastel de biciclete.

Turneul de fotbal organizat cu această ocazie îşi are originile într-o mostră de patrimoniu imaterial - iconicul meci de fotbal amator între echipele „rivale” de căsătoriţi şi necăsătoriţi, care a debutat în 1936, în cartierul Fabric. Fără nicio altă miză în afara coeziunii comunitare şi dincolo de scorurile finale şi statistici, fiecare joc era urmat de o „repriza a III-a” – o întâlnire comună între familiile şi prietenii jucătorilor. Astfel, tot ce s-a consemnat în aceşti ani a fost mândria şi emoțiile convieţuirii care au contribuit la transformarea cartierului într-un spaţiu plin de memorii afective și semnificații sociale.

Văzut dintr-o perspectivă sociologică (Eric Dunning, Paul Christesen), instalația promovează „sportul orizontal”, echipa şi colectivitatea, concepte care egalizează relaţiile sociale dintre oameni şi clase diferite, deopotrivă în rândul jucătorilor şi al spectatorilor. Fotbalul este înțeles ca o oglindă a societăţii noastre, ce conţine un anumit limbaj şi un anumit mod de a face lucrurile, oferind astfel un model funcţional care ne conectează, într-un fel sau altul, cu paradoxurile societăţii în care trăim. Totodată, codul Fair Play cuprinde aceleaşi valori universale care se regăsesc cu precădere și în cadrul democraţiilor moderne. Prin intermediul fotbalului, se dorește cultivarea respectului, fraternitatea, pluralismul, diversitatea culturală şi rasială, opunându-se rasismului, intoleranţei şi violenţei, atât în interiorul, cât şi în afara terenului de joc.

Instalația, campionatul și restul de evenimente complementare (expoziții și video-proiecția unor filme documentare tematice, ateliere artistice sau „repriza a III-a”,etc) au un impact mare în viața cartierului. Adună sute de participanți de toate vârstele, din medii sociale și profesionale diferite și se viralizează rapid în rețelele sociale și în presă. Ea reușește să genereze o reacție pozitivă atât din partea vecinilor, cât și a publicului larg sau profesioniști în domeniul urbanismului sau al arhitecturii.