Garaj Deschis

Autor(i):
Coordonator: Alex Axinte
Cercetători asociați: Bogdan Iancu, Anca Niță, Iris Șerban
Coordonator ateliere pentru copii: Ioana Irinciuc
Colaboratori:
Voluntari evenimente: Mihaela Stoean, Ioana Iordache, Irina Botezatu.

Școala la Garaj
Îndrumători: Diana Culescu, Ioana Tudora, Bogdan Iancu, Alex Axinte
Participanți: Daria Avarvarei, Ilinca Baican, Ștefania Bolea, Liliana Bujac, Mariana David, Larisa Drăgoi, Gabriela Flonta, Sonia Iliaș, Magda Matache-Baidin, Adelina Nedelcu, Doroteea Nedetu, Cristina Sasu, Daria Stoide, Georgiana Trif, Maria Udatu (an 1 peisagistică USAMV); Adelina Dabu, Cristiana Malcica, Ioana Nicolescu, Iasmina Plesescu, Gabriela Preda (Masterul de Antropologie și Masterul de Studii Vizuale și Societate, SNSPA).

Expoziția ‚Drumul Taberei. Cartier DESCHIS’
Curatori: Alex Axinte, Iris Șerban, Anca Niță, Bogdan Iancu
Artiști: Cornel Axinte, Mihai Codiță, Dan Dinescu, Gabi Dinu, Ionuț Dulămiță, Anca Niță, Florin Bogdan
Foto: „Monografia Drumul Taberei” (1973) din Colecția de Imagini Mihai Oroveanu, courtesy of Anca Oroveanu și Salonul de Proiecte, mai multe pe www.photopastfuture.ro

Harta Practicilor Colective din Buclă
Texte: Alex Axinte, împreună cu Bogdan Iancu, Diana Culescu, Ioana Tudora
Desene: Ioana Capotă, Alex Axinte
Design grafic: Edi Constantin
Video Garaj DESCHIS
Interviuri: Iris Șerban, Ileana Szasz, Alex Axinte
Regie: Ileana Szasz
Imagine: Ileana Szasz, Alex Axinte, Roxana Szel
Montaj: Alexandra Diaconu
Traduceri: Dana Andrei
Localizare:
România, București
Parametri:
RH: P / Sd: 15 m2 / Su: 15 m2

Comentariul autorului:

Începînd cu anii 1960, statul socialist ridică mari ansambluri de locuințe colective publice ce transformă radical în orașele românești. Într-o încercare de a materializa utopia, arhitecții au aplicat princiipiile urbanismului modernist, beneficiind de accesul generos la resurse, la terenuri publice, într-un context dominat de industrializarea construcției și de standardizarea apartamentelor. Planificarea a fost însă deturnată de un model economic centrat mai mult pe producția unităților de locuit și contestată de respingerea locuitorilor a standardizării locuirii. Falimentul utopiei a fost de fapt șansa noilor ansamblurilor. În golurile lăsate de planificare, proiectare și gestiune au intervenit locuitorii, care, prin practici informale efemere, au bricolat, au reparat și au îngrijit bunurile comune. Astfel, aceștia și-au însușit spațiile și au transformat utopia proiectanților într-un acasă în cartier.
În acest context, deschis la parterul unui bloc din zona ‚Buclei’, din Drumul Taberei, într-un fost garaj, fost plafar, fostă croitorie, Garaj DESCHIS își propune să fie un laborator de cercetare și activare. Alăturîndu-se practicilor locale efemere informale, prin care locuitorii își transformă garajele după nevoi în spații comerciale, de servicii, de întîlnire, ateliere de bricolaj sau locuri de relaxare, Garaj DESCHIS este o „cameră suplimentară” pentru comunitate. Aici se intersectează locuitorii cartierului, cercetătorii în acțiune, artiștii, educatorii sau studenții. Astfel, Garaj DESCHIS este un spațiu hibrid, o propunere bazată pe cercetare, pentru o infrastructură comunitară, situată în contextul unui cartier de blocuri.
Spațiul-proiect a crescut prin activare culturală, educație aplicată și cercetare prin acțiune. La început, am deschis o ‚Bibliotecă de Garaj’ pentru copii și adolescenți, din contribuții proprii, donații din vecini sau de la edituri, continuată cu o serie de ateliere educative cu cititorii. Mai departe, activitățile și cercetarea au fost extinse de către o echipă diversă. În paralel cu activarea spațiului, am început documentarea practicilor informale din ‚Buclă’. Cercetarea a inclus și educație aplicată, ca o ‚Școală de Garaj’, la care au participat studenți la peisagistică și antropologie. Rezultatele au evidențiat rolul cheie jucat de practicile informale de gestiune a spațiilor comune, ca forme de manifestare ale atașamentul locuitorilor față de cartier. La final, am deschis o ‚Expoziție la Garaj’, alcătuită din obiecte, fotografii, instalații și lucrări de artă legate de temele cercetate. În urma explorării zonei am redactat o ‚Hartă a Practicilor Colective’ și am lansat o serie de Video-uri despre proiectarea și utilizarea cartierului. Am ieșit cu activitățile din garaj, cînd am organizat într-un loc de joacă din apropiere o serie de Ateliere de Povești în jurul lecturii și bricolajului și cînd am deschis Remorca pe Buclă, cu ocazia Street Delivery 2021.
În contextul descurajării lor în discursul public, cercetarea din ușa garajului observă manifestările practicilor efemere informale și dezvăluie contribuția lor la calitatea vieții în cartier. Cercetarea își propune să susțină și să articuleze rolul auto-organizării și al gestiunii bunurilor comune ca resurse locale extrem de valoroase, ce mai compensează astfel lipsa cronică de spații comunitare. La scara urbană, proiectul participă la adaptarea microraionului segregat funcțional și experimentează integrarea locuirii și a dotărilor cultural-educative în cadrul unor rețele de „infrastructură socială” de proximitate. În viitor, Garajul poate să testeze noi modalități de a deveni mai activ în rețeaua de spații civice din cartier, funcționînd mai mult ca un „Urban Living Lab (ULL)”.