Reabilitarea și introducerea în circuitul turistic a Bisericii Reformate Dej

Autor(i):
arh. Éva Eke, arh. Zsuzsanna Szilágyi-Bartha, arh. Cristina Tuță-Filip
prof. dr. ing. Bálint Szabó, dr. ing. Imola Kirizsán
Biroul:
UTILITAS CCPDRPC
Colaboratori:
Expert: prof. dr. ing. Bálint Szabó
Arhitectură: arh. Daiana Demian
Structură: ing. Martin Levente Székely, ing. arh. Adrian Tudoreanu-Crișan, ing. Emőke Csata
Instalații: dr. ing. Anca Buzura, ing. János Ferenczi, ing. Ioan Cristian Cojan, ing. Attila Kajcsa, ing. Szilárd-Alpár Vincze
Restaurare: rest. ing. Ferenc Mihály, spec. Lóránd Kiss, József Lángi, spec. Tiberiu Kolozsi
Cercetare: dr. ist. art. Ioana Rus-Cacovean, dr. chim. Beatrix Magó
Verificare proiect: ing. István Benke, ing. Erzsébet Szabó, dr. ing. Ana-Maria Biro, dr. arh. Szabolcs-István Guttmann, arh. Veronica Vilson
Localizare:
România, jud. Cluj, Dej
Parametri:
RH: P+1, P+5 / Sd: 1490 m2 / Su: 665 m2 / POT: 32 / CUT: 0.58 / Cost: 1395 €/m2

Comentariul autorului:

Biserica reformată din Dej, monument istoric înscris în Lista Monumentelor Istorice din România (2015) având codul CJ-II-m-A-07598, lăcaș de cult cu orientare est-vest aflat în centrul orașului, este parte integrantă a peisajului urban. Biserica a suferit multe intervenții de-a lungul vieții sale, în cazul ei putându-se vorbi de o reală re-restaurare recentă.
Biserica era mereu întreținută și utilizată. Construită în 1440-1490 și reboltită la începutul secolului XVI, din 1554 a fost utilizată de evanghelici, din 1558 de reformați, ulterior din 1568 de unitarieni, iar din 1622 a ajuns înapoi la reformați.
În 1902 s-a decapat tencuiala exterioară, s-a închis parterul turnului cu 3 uși și s-a realizat mobilierul actual al bisericii. În 1975 s-a restaurat paramentul aparent, învelitoarea din șindrilă a fost schimbată în eternit și biserica a fost consolidată printr-o structură de beton la nivelul podului.
Prin intervențiile realizate și documentate ale bisericii, putem urmării metodele de intervenție asupra monumentelor istorice până în prezent.
La nivelul podului, biserica ascunde o valoare deosebită, unică în România: grinzile pictate ale primului tavan din lemn al bisericii, din secolul XVII-lea, cu frunze de lauri stilizate de culoare albă pe fond negru, ceea ce acum, fiind conservată și restaurată, se poate vizita.