Casa Hintz - Restructurare, restaurare și refuncționalizare

Autor(i):
Sc Planwerk Arhitectura și Urbanism / Proiectant general, arhitectură
Sc Progir Structural / Rezistență
Sc Progir Proiectare Constructii / Instalații
Klara Veér - BIA / Arhitectură de interior
Biroul:
Sc Planwerk Arhitectură și Urbanism srl
Colaboratori:
Furu Xenia - BIA / Amenajare interioara expoziție Muzeu de Istorie a Farmaciei
Fotografii: Vaczi Roland, Planwerk
Antreprenor general: Weberbau SRL
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj-Napoca
Parametri:
RH: S+P+1+M+S / Sd: 432 m2 / Su: 1143 m2 / POT: 91 / CUT: 3.20

Comentariul autorului:

Amplasamentul situat pe latura nordică a Pieței Unirii se află în proprietate privată în urma retrocedărilor urmașilor familei Hintz. În urma eforturilor depuse pe parcursul mai multor ani, ansamblul aparține astăzi unui singur urmaș, având valențe în păstrarea elementelor de tradiție în cadrul proiectului.

Descrierea arhitecturală, elemente de continuitate a clădirii în timp:
Şirul clădirilor de pe latura de nord a Pieţei Unirii - Piaţa Centrală a oraşului, a fost ridicat după pierderea funcţiei zidurilor vechii cetăţi şi a definitivării centurilor, terminate probabil la sfârşitul secolului al XV-lea.

Se poate identifica prima fază de construcţie a Casei Mauksch-Hintz, monument istoric CJ-II-m-B-07495, prin existenţa unei clădiri parter la începutul secolului al XVI-lea. În acest monument istoric si arhitectural a fost deschisă în anul 1573 una dintre primele farmacii din oraş, motiv pentru care clădirea principală găzduiește inclusiv în prezent colecţia muzeului de istorie a farmaciei. Casa are patru ferestre spre Piaţa Unirii, frontul mai lung mărginind strada Regele Ferdinand. Elemente renascentiste se mai găsesc în câteva dintre camerele de la parter, în curte şi în pivniţă.

A doua etapă de construcţie este în perioada barocă, atunci când clădirea a intrat în posesia familiei Mauksch. La 1766, are loc o renovare generală; atunci sunt realizate picturile murale din Oficina şi stucaturile, iar faţada principală se reconfigurează.

În jurul anilor 1820 frontul casei a fost modificat în stil clasicist, însă la jumătatea secolului al XX-lea a primit un aspect puritan. În 1950, o încăpere a fost smulsă din trupul casei pentru a deveni pasajul pietonal traversabil astăzi, iar clădirea primea o faţadă mai simplă, fără elemente de decor.

Funcțiuni:
Anterior la subsolul, parterul și mezaninul imobilului retrocedat urmașului familei Hintz funcționau spații de expoziție ale Muzeului Farmaciei. La etaj erau, de asemenea, spații de birouri și locuințe, iar acoperișul era neutilizat.

Obiectiv, transformare și activare urbană:
Prin mixajul funțional se propune alocarea funcțiunilor cu caractere diferite, dar complementare ca spații: Muzeul Farmaciei ca element identitar și libraria la nivelul parterului și al subsolului; și birouri la nivelul etajului, al mansardei și al supantei. Corpul C2 va fi, în etapa următoare, un café-bár amenajat pe cele două niveluri.

În urma studiilor și a diagnozei, elementele parazitare, spontane și incoerente au fost înlăturate făcând posibilă concretizarea proiectului. Intervențiile sunt într-un continuu dialog cu monumentul istoric, iar prin transparența și claritatea volumetrică se detașează de acesta, fiind lizibile și ancorând clădirea în contemporan. Toate intervențiile au funcția de elemente de organizare funcțională a spațiilor, tratând cu respect structura, materialitatea și funționalitatea elementelor existente ale monumentului de arhitectură. Mai mult, soluţiile proiectate în întregul ansamblu constituie intervenții minimale, reversibile care nu afectează structura istorică și acordă o atenţie sporită asupra compatibilităţii materialelor și a punerii lor în operă. Accesibilizarea întregului ansamblu se face prin introducerea a două scări de acces: scara între parter și subsol unde nu a existat o bolta istorică, aceasta fiind distrusă anterior, și scara pornind din zona etajului, care face legătura cu nivelul mansardei și al supantei, aceasta fiind inserată între fermele șarpantei originale.