Casa cuib off grid

Autor(i):
Ana-Cristina Tudora , Gabriel Tudora, Florina Pantilimonescu , Raul-Andrei Saucă
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Casa cuib off grid este o soluție plutitoare rezultată din resursele prezente în Delta Dunării, un model de locuire înrădăcinat puternic în context prin încorporarea tuturor elementelor naturale în funcționarea sa, devenind un obiect independent energetic și, mai mult, autosustenabil în privința alimentației. Energia solară este transformată în electricitate prin sticlă fotovoltaică și panouri fotovoltaice sau direct în energie termică prin amplasarea serei la sud. Depășind implicațiile din sfera caselor pasive, sera aduce în prim-plan cultivarea hranei prin culturi acvaponice, acestea folosind drept îngrășământ reziduurile piscicole. Astfel sunt înglobate 3 elemente majore din Deltă: apa, piscicultura și energia solară, cuibul fiind transformat într-o gospodărie de 100 mp.
Integrarea în peisajul specific este dat intrinsec, prin modul de funcționare a locuinței, dar și extrinsec, prin amprenta zero asupra amplasamentului, fiind vorba despre o casă plutitoare, ce nu modifică terenul din spațiul pe care îl ocupă. Astfel locuința nu se limitează la un amplasament, ci la orice amplasament din Deltă, exploatând la maxim bogăția și diversitatea peisajelor prin posibilitatea de a fi transportată pe apă. Un astfel de comportament țintește spre manifestarea stărilor interioare are locatarilor, având posibilitatea de a se retrage sau, contrar, de a se expune unor zone animate.
Arhitectura tradițional construcție cu o siluetă familiară ascunzând sub învelitoarea din lemn tehnologii ale prezentului, ce contribuie în esență la camuflarea omului în natură.
La nivel plastic, soluția propusă aparține cadrului natural, cât și arhitecturii locale, unde spațiul prispei protejat de streașina acoperișului este esențial. Fiind o locuință cu scenarii multiple de funcționare, existența spațiului intermediar - al prispei - are menirea de a anunța viața din interiorul cuibului. Astfel streașina se conturează atunci când casa este locuită și dispare altfel, lăsând cuibul plutitor închis, camuflat, liniștit. Conceptul este posibil printr-un element constructiv sub forma unui panou glisant, ce are și rol de reglare a microclimatului interior.