Tabara Help Campus, satul Campul lui Neag, Hunedoara

Autor(i):
arh. Andra Ionel
arh. Elena Zară
Colaboratori:
arh. Mihai Rotaru
stud. arh. Bogdan Stoicescu
peis. Alina Adăscăliței
ing. Mihai Croitoru
psih. Mădălina Popescu-Terciu
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Proiectul este dezvoltat pentru concursul de soluții realizat de Asociația Help Autism în satul de munte Câmpul lui Neag din județul Hunedoara. ONG-ul își propune să construiască o tabără pentru toate tipurile de copii, de la copii tipici, la cei cu spectru autist sau cu alte tipuri de dizabilități. Proiectul propus a primit premiul II în competiție.

Argumentația proiectului:
A merge în tabără la munte presupune să părăsești aglomerația urbană și spațiile ermetice pentru o experiență imediată a naturii, ce amintește de vacanțele la bunici, de timpul petrecut sub cerul liber, aproape de sunetul pădurii și al păsărilor, în contact cu iarba sau zăpada.

Ansamblul este conceput ca o gospodărie ce se organizează în jurul unei curți interioare. Platoul, ce are menirea unui loc de întâlnire, e delimitat de 4 clădiri și concentrează funcțiile taberei astfel încât terenul din exteriorul curții rămâne sălbatic, amenajat minimal și liber pentru a fi explorat. Platoul se delimitează fără granițe clare, prin faptul că protejează dar în același timp deschide către peisajul înconjurător.

Curtea interioară este concepută ca o grădină senzorială și este zonificată pentru diferitele nevoi de explorare: zone de pregătire înainte de a intra în spațiul deschis al curții, spații de interacțiune, de grădinărit, pentru exerciții fizice și de intimitate, după diferitele nevoi ale copiilor cu hiper sau hipo sensibilitate.

Recepția se află la intrarea pe platou, în capătul drumului deja existent. Zona administrativă este poziționată în șarpanta ce acoperă piscina, iar pereții perimetrali ai birourilor devin suport pentru expozițiile taberei.

Unitățile de cazare sunt identice, cu spații largi și accesibile, ce pot fi mobilate diferit în funcție de necesități. Depozitarea hainelor se face pe umerașe și în lăzi glisante sub pat pentru a elibera încăperile de mobilier înalt. Unitățile de cazare sunt construite pe o structură schelet pe care se montează panouri prefabricate din lemn. Fiind premontate, ele se asamblează într-un timp scurt. Fiecare nod de circulație este tratat accesibil: două rampe line, cu spațialități diferite, ce pot deveni puncte de belvedere sau trasee de alergat și jucat de-a prinselea. Unitățile de cazare sunt accesate din portic sau din cursivă la etajul 1, iar ascensorul asigură accesul la etajul de cazare, dar și la spațiile tehnice din subsol.

Spațiile de terapie sunt configurate în funcție de caracterul lor diferit:
- în grădina senzorială de plante aromatice, cu mirosuri, culori și sunete diverse este amplasat spațiul de terapie prin gătit, conectat cu serele de fructe și legume. Toată experiența este similară gătitului într-o bucătărie de vară, cu zarzavaturi și mirodenii la îndemână, și diferă de gătitul convențional care se poate exersa în camerele de cazare. Pergola defineste zona terapiei prin gătit, fiind locul unde te poți adăposti de soare.
- spațiul de terapii alternative este un spațiu neutru, introvertit, luminos, conectat la o curte proprie.
- sala multifuncțională este un spațiu extrovert, conectat la curte și la locul de joacă. Lumina este adusă prin geometria acoperirii și printr-un gol dinspre sala de mese.
- terapia prin apă este în proximitatea râului, deschisă spre dumbrava din vale, într-un spațiu complet scufundat în natura sălbatică. Strălucirea puternică a apei este evitată prin streașina lungă și adâncirea piscinei în vale. Zona piscinei este gândită ca un element care activează partea de jos a dumbravei.
- sala de mese, deși nu este un spațiu de terapie, a fost amplasată într-un loc privilegiat deschis spre livadă, spre fagul bătrân și spre peisajul montan grandios. Sala a fost concepută ca un foișor de vară, iar pe suprafața cantinei ambianța variază în funcție de proximitatea față de zid (spațiu mai protejat) sau de livadă (spațiu mai strâns legat de natură)
- amfiteatrul relaționează cu peretele piscinei care poate fi folosit ca fundal pentru proiecții și scenete.