REPERTORIU PATRIMONIU RURAL BUCIUM. Caiet VII

Autor(i):
Asociatia RPER_ Rancontres du Patrimoine Europe Roumanie
Biroul:
Asociatia RPER
Localizare:
România

Comentariul autorului:

”Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium. Caiet VII” este interfața editorială a proiectului ”Universitatea de vară Bucium-UDV Bucium” derulat de către Asociația Rencontres du Patrimoine Europe Roumanie (RPER) în ediția a Ixa 2021.
Publicația se prezintă sub forma unei mape cu copertă distinctivă pentru tema centrală a ediției, beneficiiară a sesiunii de co-finanțare OAR Național din Timbrul de Arhitectură 2021- reactivarea meșteșugurilor tradiționale: atelierul de șindrilă și restaurarea și reutilizarea cuptoarelor tradiționale- și conține o broșură cu text și ilustrații, împreună cu un pachet de 25 planșe de arhitectură și grafică.
Proiectul UDV Bucium se desfășoară începând cu 2011, în ediții anuale, în comuna Bucium, județul Alba și propune o alternativă viabilă pentru dezvoltarea locală și salvgardare a patrimoniului cultural rural local și a tradițiilor meșteșugărești din zonă ca elemente definitorii a unui stil de viată particular legat ancestral de minerit și condiționările impuse de prelucrarea aurului. Proiectul identifică și dezvălui locuitorilor din Bucium , deposedați de minele lor de aur în perioada 1947-1952 și lipsiți de locuri de muncă în urma închiderii minelor de stat în anii 1980, un patrimoniu cultural excepțional, esențial pentru recuperarea identității locale și generator de soluții pentru relansarea economică a zonei. Ca în fiecare an, în 2021 aproximativ 20 de tineri arhitecți, geografi, sociologi, experți în arta vizualului etc. au exersat abordarea directă, interdisciplinară, interactivă a patrimoniului rural ca atitudini specifice protecției patrimoniului cultural.
”Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium. Caiet VII” cuprinde sinteza principalelor activități ale ediției a IX-a a UDV: atelierul de șindrilă- proiecte și intervenții de reabilitare și refuncționalizare a casei Gligor- releveuu și identificare probleme Biserica din Bucium Poieni- restaurare și refuncționalizare cuptoare de pâine și vărzari etc. Această ediție a inaugurat seria de conferințe interanționale ținute în format hibrid și desfășurate în două runde maraton. Temele, deși diverse, au rămas pe orbita patrimoniului rural: peisaj și turism cultural, perspective și retrospective UDV, imaginea costumului etnic românesc, estetica măștilor tradiționale și chiar idei curatoriale. Rezumatele prezentarilor în format biligv se regăsesc în conținutul Caietului repertoriu VII.
Concept și producție: Asociația RPER
Coordonator științific: Iozefina Postăvaru
Grafic design și layout: Octavian Mănoiu
Prelucrare planșe: Octavian Mănoiu
Conținutul acestui Caiet are la bază rezultatele cursanților UDV Bucium ediția a IX-a, 2021, desfășurată sub coordonarea:
Președinte RPER Franța: ing. Ștefana Bianu
Președinte RPER România: arheolog dr. Ioana Bogdan Cătăniciu
Coordonator UDV: lect. dr. arh. Mihaela Lazăr
Îndrumători: lect. dr. geograf Cristina BOLOG, conf. dr. arh. Elena Codina DUȘOIU, lect. dr. arh. Gabriel PANASIU, ist. artă Iozefina POSTĂVARU, arh. Dragoș BĂBEANU, arh. Octavian MĂNOIU
Planșele au fost realizate pe baza releveelor și cu ajutorul cursanților: Alexandra Aluchi, Alina Anton, Ana Nicola Bocănici, Siliviu Cosmin Chesnoiu, Ioana Bianca Condruz, Bianca Floarea, Monica Ilinca, Cristian Mircea, Alexandru Petrescu, Tamara Albertina Popescu, Anca Tudor Fotografiile au fost realizate de cursanți și îndrumători UdV Bucium și de Horia Gligor