Școala de Vară la Palat înFlorești

Autor(i):
peis. Alexandru MEXI,
arh. Dan - Alexandru ROȘU,
ec. Alina CHICIUDEAN,
arhg. Mihaela CIORNEI
Biroul:
Fundația Cantacuzino Florești
Colaboratori:
Irina BOSSY-GHICA, co-prorprietar al Domeniului Cantacuzino Florești,
Rareș TUDORACHE, co-prorprietar al Domeniului Cantacuzino Florești,
arh. Maria AUBÖCK,
arh. Alexandru BONDREA,
arhg. Sergiu IOSIPESCU,
arhg. Raluca IOSIPESCU,
peis. Mariana NIȚU,
foto. Ștefan STOICA,
adm. Carmen CROITORU,
peis. Diana CULESCU,
geogr. Elyze STORMS-SMEETS,
arb. Alexandru PURCARU,
arh. Irina IAMANDESCU,
restaurator Paul PIERRET,
ec. Anamaria RĂVAR,
restaurator Mihai IANCOVESCU-RUDEANU,
peis. Adrian FLOREA
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Școala de Vară la Palat „înFlorești” reprezintă un program cultural și educațional multianual dedicat studenților și tinerilor profesioniști care activează în domenii conexe patrimoniului cultural și natural (arhitecți, ingineri, peisagiști, arheologi, artiști, economiști etc.). Aceasta se desfășoară pe Domeniul Cantacuzino din comuna Florești, jud. Prahova și este organizată de Fundația Cantacuzino Florești în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, Ordinul Arhitecților din România – filiala Prahova, Asociația Arché, Asociația Peisagiștilor din România, SC Graphein Topo SRL și SG Studio – editor al revistei Zeppelin. De-a lungul timpului, programul a fost co-finanțat de Ordinul Arhitecților din România și de Administrația Fondului Cultural Național, precum și din sponsorizări atrase.
Ajunsă în 2023 la cea de-a cincea ediție consecutivă, Școala de Vară la Palat „înFlorești” a adus laolaltă specialiști din România și din străinătate (Marea Britanie, Țările de Jos, Austria, Germania și Italia) care au colaborat la implementarea mai multor ateliere tematice care au vizat cercetarea, conservarea și restaurarea unor componente ale domeniului nobiliar „Curtea lui Gheorghe Grigore Cantacuzino – Nababul”, monument istoric de arhitectură de importanță națională și internațională (cod Lista Monumentelor Istorice: PH-II-a-A-16490). Aceste ateliere au constat în: conservare-restaurare componente artistice din piatră, arhitectură industrială, arheologie peisageră, arboricultură, fotografie de arhitectură și peisaj, intervenții artistice site specific.
Cu ocazia atelierelor organizate la Florești au fost realizate cercetări necesare în vederea clasării uzinei electrice Steaua Electrică, precum și fundamentării unor lucrări de conservare-restaurare și punere în valoare a Turnului de Apă de pe Domeniul Cantacuzino, au fost scanate 3D principale construcții-monument istoric, au fost descoperite fragmente ale vechilor trasee și circulații ale parcului de plimbare al Palatului Micul Trianon, precum și ale sistemului hidrotehnic al acestuia, a fost cartată și analizată vegetația istorică și au fost realizate lucrări de gestionare a arborilor, au fost realizate plantații de restaurare. Nu în ultimul rând, au fost restaurate o parte dintre aleile istorice și o rocărie cu bazin și au fost începute lucrările de recompunere volumetrică a unui zid de sprijin cu nymphaeum.
Cele cinci ediții consecutive ale Școlii de Vară au contribuit în primul rând la educarea și sensibilizarea tinerelor generații cu privire la colaborarea interdisciplinară în proiectele complexe de cercetare și restaurare a patrimoniului cultural imobil și, în al doilea rând, la o mai bună cunoaștere a unui vast domeniu nobiliar extraurban, la atragerea de finanțări pentru restaurarea și refuncționalizarea Palatului „Micul Trianon” și Turnului de Apă, la restaurări peisagere în cadrul parcului istoric, la elaborarea dosarului de clasare pentru Uzina „Steaua Electrică” și la conservarea și restaurarea unor componente artistice din piatră.