Școala de vară Voice Your Place: Curtea de Argeș

Autor(i):
Autor: Iarina Tavă
Biroul:
Organizație profesională: Filiala Teritorială Argeș a Ordinului Arhitecților România
Colaboratori:
Colaboratori ai proiectului: Alex Răuță, Ana Porim, Maria Salomia, Cristina Chira, Alina Medoia, Raluca Grama, Mihai Manolescu, Didi Dumitrescu.
Participanți ai proiectului: adolescenți din comunitatea locală - Ana Baciu, Ana-Maria Baltag-Diaconu, Eduard Băiașu, Nectaria Craus, Elina Dascălu, Maria Duca, Iani Hirică, Alexia Jianu, Maia Negru, Mădălina Niță, Ionuț Păduraru, Eliza Rada, Ruxandra Radu, Ana-Maria Răducanu, Radu Răducanu, Maria Simion, Izabela Stoica, Andra Șerban, Luca Șerbănoiu, Andrei Uță.
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Denumirea proiectului: Școala de vară Voice Your Place
Amplasamentul proiectului: Curtea de Argeș, județul Argeș
Beneficiari: comunitatea locală

Școala de vară Voice Your Place: Curtea de Argeș se concentrează asupra comunității, apartenenței și valorificării mediul construit, prin realizarea unui audio ghid narat de adolescenți despre arhitectura de patrimoniu din orașul lor. Obiectivul ghidului audio este să devină o unealtă social-pedagogică ce implică adolescenții într-un proces ludic, dar conștient de explorare, aprofundare și apreciere a patrimoniului. Ca promotori ai patrimoniului și ai locului lor natal, tinerii au avut un cadru unde să își dezvolte potențialul creativ și să fie membri implicați în comunitatea lor. Audio ghidul Voice Your Place: Curtea de Argeș cuprinde șase episoade: Biserica Domnească Sfântul Nicolae, Ruina Bisericii Sân Nicoară, Biserica Episcopală, Biserica Adormirea Maicii Domnului – Olari, Gara Regală și Casa Norocea – care funcționează în prezent ca Muzeu Etnografic. Proiectul Voice Your Place se adresează comunității locale prin tinerii participanți ai școlii de vară și promovarea clădirilor valoroase locale, dar și publicului larg prin produsul proiectului.
Școala de vară Voice Your Place s-a desfășurat anul acesta la Curtea de Argeș, în luna iulie, unde au participat douăzeci de adolescenți din comunitatea locală. Pe parcursul celor trei săptămâni au fost realizate ateliere de: arhitectură, soundscape, scriere creativă, interpretare și înregistrări într-un studio local. Atelierele, coordonate de invitați din domeniile creative vizate, au urmărit realizarea unor componente esențiale din alcătuirea audio ghidului, dar și crearea unor perspective multiple asupra clădirilor de patrimoniu studiate, care să contureze și să aprofundeze complexitatea lor. Școala de vară a creat contextul prin care adolescenții au învățat aplicat și creativ să-și cerceteze, aprecieze și promoveze orașul. În același timp, fiind în anii formatori, Școala de Vară a deschis posibilitatea unui efect pozitiv în orientarea tinerilor către anumite domenii creative și meserii, contribuind la valorizarea de sine și apropiere culturală.

Atelierele Școlii de Vară Voice Your Place Curtea de Argeș

Atelierul de arhitectură a însemnat o primă explorare la fața locului a celor șase obiective incluse în audio ghid și realizarea unei documentații colective pentru fiecare clădire monument istoric. Atelierul și-a propus să le ofere participanților o bază de cunoaștere pentru clădirile studiate, documentarea fiind concepută să atingă cât mai multe puncte din complexitatea unui obiectiv de arhitectură: context urban, context istoric, imagini de arhivă, desene de arhitectură, fotografie.
În cadrul atelierului de soundscape adolescenții au explorat peisajul audio și au descoperit spațiul obiectivelor de patrimoniu prin detaliile sonore. În cadrul atelierului participanții au înregistrat cu echipament profesional: ambianța sonoră, sunetele specifice locului prin interacțiune, dar au și „construit” fragmente audio pentru ilustrarea ghidului. Participanții au creat efecte sonore precum: procesul de zidire, cutremur, realizarea unei schițe, etc. dar, și o Gară din Curtea de Argeș animată prin realizarea unei scenografii dinamice - Gara fiind de mult timp închisă publicului.
Atelierul de scriere creativă a urmărit folosirea narațiunii și a poveștilor scurte ca mijloc de expresie și cunoaștere, aducând la suprafață prin scris perspectiva proprie a participanților, pentru a releva legăturile personale pe care le formăm cu mediul construit. În cadrul atelierului adolescenții au scris o serie de povești scurte în relație cu cele șase obiective de patrimoniu, care sunt integrate în audio ghid sub forma unor fragmente, care să aducă mai aproape vizitatorul și ascultătorul de viața comunității locale și de însemnătatea personală pe care o pot căpăta aceste locuri pentru cei care trăiesc aici.
Atelierul de interpretare, a pregătit înregistrările în studio, prin aprofundarea textelor prin exerciții de citire, frazare, dicție, intonație dar și alte exerciții libere specifice teatrului de improvizație. Un audioghid expresiv depinde de narator, implicit de emoția acestuia și relaționarea cu textul transmis. La finalul Școlii de vară, adolescenții acumulaseră experiențe, cunoștințe și emoție pe parcursul atelierelor și întâlnirilor, când au venit în fața microfonului și au devenit naratori, lucru care credem noi s-a simțit în citirea lor.

Proiectul Voice Your Place, precum și Școala de Vară sunt concepute să fie realizate și în alte orașe sau sate din țară. Proiectul de la Curtea de Argeș poate fi considerat un proiect pilot, sperăm noi dintr-o rețea de audio ghiduri care nu oferă o simplă narațiune, ci sunt cumulul și produsul unei proces de cunoaștere și apropiere a comunității tinere locale de patrimoniul construit. În același timp vizitatorul și ascultătorul audio ghidului va avea experiența de a auzi prin vocea comunității atât povestea clădirilor de patrimoniu, cât și poveștile scrise de adolescenți, iar acest lucru are potențialul de a crea o punte și o legătură mai intimă cu comunitatea locală și cunoașterea unui loc. Vă invităm să ascultați audioghidul Voice Your Place: Curtea de Argeș!