Realilitarea corp de clădire, Școala Specială Kozmutza Flóra

Autor(i):
Tiberiu Bucsa, Gal Orsolya, Andrei Durloi
Biroul:
skbd
Colaboratori:
Beneficiar: Consiliu Județean Cluj
Proiectant general și de rezistență: IROD M, Cluj-Napoca
ing. Dorottya Makay, ing. Hari Josef
Proiectant arhitectură: SKBD, Cluj-Napoca
arh. Tiberiu Bucșa. arh. Gal Orsolya, arh. Andrei Durloi
Instalații electrice: PIEME Srl, Cluj-Napoca
Instalații sanitare, apă-canal și termice: ALFA INSTAL, Cluj-Napoca
Instalații de alimentare cu gaze naturale: MARIAN PROINSTAL, Cluj-Napoca
Constructor: CONSTRUCT MAPCOM
ing. Tudor Pop ing. Antonia Ochiș
Localizare:
România, jud. Cluj, cluj
Parametri:
RH: P; P+2 / Sd: 806 m2 / Su: 645 m2 / POT: 10 / Cost: 1100 €/m2

Comentariul autorului:

Proiectul face parte din ansamblul școlii Kozmutza Flóra, școală specializată în educarea copiilor cu deficiențe de auz. Ansamblul are patru corpuri de clădire: două clădiri instorice, o clădirea construită pentru a fi internat in anii 80' și o cantină din ani 2000, intr-o grădina vastă din cartierul Gruia. Clădire principală a fost reabilitată în anii 90 într-o manieră discutabilă fără a ține cont de coerența ansamblului.

Corpul de clădire propus pentru reabilitare a fost construit pentru a fi sanatoriu apoi a funcționat ca internat și mai recent a fost folosit pentru ateliere cu copiii școlii. În momentul începerii proiectului era evidentă starea de degradare cauzată de diferitele intervenții din mai multe etape anterioare.

Tema de proiect presupunea regândirea spațiilor interioare pentru a satisface numărul mare de elevi și crearea de clase mai mici ca suprafața în care grupuri de 12 copii pot să-și desfășoare activitatea. Se păstrează atelierele de arte plastice și de ceramică și se adaugă funcțiunii noi: sală de kineto terapie, sală de informatică, spații pentru terapie și birouri pentru corpul profesoral.

Tipologic clădirea era organizată orizontal, cu circulații în lungul fațadei sudice prin închiderea vechiului portic și vertical la capete unde două turnuri asigurau accesul la etajele superioare. În baza noilor cerințe proiectul propune reconfigurarea tipologică și crearea unui coridor median care se lărgește pentru a deservi spații de recreere și de expoziții. Sălile de clasă sunt mai mici, expuse la lumina naturală si oferă o vedere generoasă spre curte și stradă.

Fațadele păstrează și reinterpretează aspectul modest al clădirii prin sugerarea discretă a unor decorații și folosirea de diferite texturi din tencuială decorativă. Fațada spre curte este tratată diferit față de restul clădiri, cu lemn ca material principal. Prin așezarea în diferite moduri se încearcă reinterpretarea porticului original al sanatoriului. Fațada din spate este oarbă, este cea mai puțin documentată și probabil rămășița unei foste adăugiri dar are avantajul de a oferi o perspectivă spre oraș și posibilitatea de a avea o grădină intimă. Prin plantarea a șase platani și adăugarea de ferestre cu deschideri mari se încearcă exploatarea acestor calități.

Ca urmare a unei investiții cu buget redus accentul a fost pus pe calitatea tâmplăriilor și pe calitatea materialelor interioare în defavoarea altor aspecte ale proiectului precum mobilierul interior. Merită subliniată colaborarea excelentă cu constructorul pe întreaga durată a construirii proiectului.