Spital Orășenesc Segarcea - consolidare, reabilitare și modernizare

Autor(i):
arh. Mihai Radu Trif, arh. Nicolae Trif, arh. Mariana Trif, arh.urb. Adela Trif, c.arh. Ilona Nica, arh. Vlad Mihai Ghiță, arh. Bogdan Ruxanda
Biroul:
s.c. Getrix s.a. Craiova
Colaboratori:
ing. Cojocaru Constantin
ing. Oacheș Valentin
ing. Măroiu Daniel
ing. Miertescu Nicușor
ing. Jerdoiu Cătălin
ing. Sîrbu Alina Georgiana
Tudor Verginica
Petrache Ionelia Ștefăniță
ing. Hrelia Adrian
Localizare:
România, jud. Dolj, Segarcea
Parametri:
RH: S+P+2 / Sd: 7723 m2 / Su: 3560 m2 / POT: 30 / CUT: 0.60 / Cost: 1500 €/m2

Comentariul autorului:

JUSTIFICAREA INTERVENTIEI
Ansamblul spitalului din Segarcea a fost propus pentru refuncționalizare și reabilitare ca urmare a unui incendiu grav. Studiul corpurilor de clădire existente a evidențiat necesitatea extinderii corpului C4 pe latura de sud și pe toată lungimea laturii nordice, în scopul măririi saloanelor şi cabinetelor medicilor, dar și crearea unui nod de circulaţie pe verticală nou, care va îndeplini condiţiile de dimensiuni corecte.
În prezent, în incinta Spitalului Orăşenesc Segarcea există următoarele construcţii:
• corp C1 - Ambulatoriu Sp+D+P+1p
• corp C4 - Spital P+2
• corp C2 - Secţie Pediatrie P
• corp C3 - Bloc alimentar şi spălătorie S+P
• corpuri C5 – C10 – corpuri anexă
De asemenea, s-a propus reorganizarea Centrului de primire urgențe (C.P.U.) prin dezvoltarea sa la parterul unui corp nou, S+P, extindere a clădirii C4 a Spitalului (pe latura de est), iar la subsol amplasarea spațiilor pentru depozitul de medicamente si vestiarele cadrelor medicale, în cadrul încaperilor adăpostului ALA, precum și grupuri sanitare pentru personal.

ISTORIC
Clădirea Palatului Regal a fost construită în perioada 1889 - 1905 după planurile arh. Alexandru Baucher, având structura de rezistenţă din zidărie portantă de cărămidă plină, cu planşeu din bolțișoare de cărămidă peste demisol şi de lemn cu tencuială pe şipci peste parter. Fotografiile de epocă, dar şi cele actuale, evidenţiază valoarea arhitecturală deosebită a acestei construcţii care, deşi nu figurează în Lista de Monumente Istorice, este o adevărată clădire de patrimoniu, prin frumuseţe şi unicitate, inspirându-se din arhitectura Palatului Peleş.
După mutarea Spitalului Orăşenesc în incinta domeniului Regal, fostul Palat Regal a devenit corp spitalicesc, în prezent Pavilion Ambulatoriu. La înfiinţare, în februarie 1956, avea o capacitate de 40 paturi, prin schimbarea locaţiei într-o clădire a Domeniului Regal, capacitatea sa a crescut la 65 paturi.
În anul 1968, Spitalul schimbă din nou locaţia în clădirile Complexului Palatului Regal, capacitatea sa crescând la 163 de paturi.
Anul 1974 marchează construirea unei extinderi, alipită clădirii Palatului Regal, o construcţie parter, cu funcţiunea bloc alimentar.
În 1986 se construieşte în incinta Palatului Regal, noua clădire a Spitalului cu mai multe secţii, cu regim de înălţime P+2 şi Postul trafo alipit pe latura de vest a noii construcţii a spitalului, precum şi gospodăria de apă şi celelalte utilităţi necesare.
La data de 01.01.2015 a avut loc un incendiu la clădirea Ambulatoriului Spitalului Orăşenesc Segarcea, în urma căruia a fost distrusă clădirea si bunurile din ea dupa cum urmeaza: șarpanta de lemn, învelitoarea din tablă, finisajele interioare și exterioare au fost distruse aproape integral; s-a distrus o bună parte din tâmplăria interioara și exterioară- în proporție de 40%; s-au distrus toate instalaţiile interioare iar mobilierul, precum şi aparatura medicală - în proporție de 75%.
Ca urmare a intervenţiei pompierilor pentru stingerea incendiului cu apă, s-a inundat parterul şi demisolul şi s-au deteriorat în plus materialele existente din cauza umidităţii.

Intervenția arhitecturală a ținut cont de relația dintre spațiile existente, eficientizarea în raport cu normele și standardele de funcționare actuale și expresia estetică a ansamblului. Principala atenție s-a concentrat asupra clădirii Palatului Regal cu valoare istorică și arhitecturală incontestabile.

Au fost accentuate caracteristicile spațiale și estetice ale volumului neo-românesc al fostului Palat Regal prin alegerea unor finisaje simple, în culori neutre și prin contraste accentuate între elementele componente. Soclul și treptele de acces din piatră naturală contrastează cu albul imaculat al tencuielilor lavabile ritmate, la rândul lor, de tâmplăria maro închis și învelitoarea gri antracit.
Clădirea corpului C4 a fost extinsă și finisată cu placaj din fibrociment alb, tratarea în plăci favorizand aspectul arhitectural datorită ritmării fațadelor. Contrastele puternice au fost din nou folosite ca expresie estetică, corpul de primire urgențe fiind finisat în gri antracit. Intenția compozițională a fost de a crea un dialog echilibrat cu clădirea istorică și o senzație generală de eleganță și sobrietate. Textura finisajelor aduce un nou tip de contrast între nou și vechi, între granulația tencuielii clădirii neo-românești și ritmul placajului clădirilor adiacente.

Spitalul are o capacitate de 128 paturi şi 10 secţii dispuse în corpul P+2: primire urgență, radiologie, laboratoare analize medicale, medicinș internă (la parter), obstetrică-ginecologie, maternitate, neonatologie (la etajul 1), chirurgie generală şi ortopedie (la etajul 2), iar separat, în corpul parter alipit corpului Ambulatoriu, cea de-a zecea secţie - pediatria.
Cea mai importantă cerință, pe lângă repunerea în funcțiune a clădirii Ambulatoriului, a fost asigurarea spațiilor pentru Centrul de primire urgențe (C.P.U.). Serviciul de urgență care răspunde solicitărilor pacienților din Segarcea, dar și din comunele arondate, neavând în trecut, spații suficiente și bine structurate pentru prestarea serviciilor de urgență, era obligat, în multe situații, să redirecționeze pacienții în stare mai gravă către Spitalul Județean de Urgență din Craiova.
Pe de altă parte, mărirea numărului de secții, în volumul aceluiași corp C4, a condus la refuncționalizarea spațiilor care inițial deserveau personalul medical, ca spații destinate acestor secții.