REPARATII FATADE SI INVELITOARE, Str. Arany Janos nr.13/19/21

Autor(i):
arh. Guttmann Szabolcs, expert MC
arh. Lukács Jonathán,
arh.Lukács Emese
Biroul:
ARH. SERVICE S.R.L.
Colaboratori:
EXPERTIZĂ TEHNICĂ: Ing. Benke Istvan
EXPERTIZA DE BIOLOGIA CONSTRUCȚIEI: BIOHARCOM S.R.L. dr. Livia Bucsa, expert MC
STUDIU COMPONENTE ARTISTICE: Kolozsi Tiberiu, Dana Kolozsi
EXECUTANT: EURAS ROMANIA S.R.L.
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj-Napoca
Parametri:
RH: S+P+2E / Sd: 4153 m2 / Su: 2491 m2 / POT: 32 / CUT: 1.00 / Cost: 180 €/m2

Comentariul autorului:

Ansamblul format din cele opt edificii – printre care și clădirile în cauză − construite pe lotul Bisericii Romano-Catolice reprezintă o realizare interesantă a arhitecturii clujene din perioada monarhiei austro-ungare. Așezarea periferică, în apropierea unui spațiu verde amplu, construit în regim deschis, oferă ansamblului un caracter aerisit și elegant. Din punct de vedere stilistic clădirile au un caracter unitar, fiind decorate într-o manieră individualizată. Elementele limbajului arhitectural sunt inspirate din arhitectura secessionului vienez, dominată de motive geometrice.
Imobilul de pe strada Arany Janos numărul 13 se deosebește de restul clădirilor prin poziționarea sa la intersecția străzilor Arany János și Nuferilor, fiind prima din șirul clădirilor ce privesc spre parcul central. În același timp – în cadrul ansamblului − apartamentele acestei clădiri sunt cele mai spațioase, având toate cinci camere plus spațiile auxiliare.
Pe baza celor observate la fața locului, coroborate cu informațiile istorice disponibile despre clădire, putem conchide, că acest imobil a fost din acest ansamblu printre primele terminate, realizarea sa completă întinzându-se cel mai probabil până în noiembrie 1914. Neavând alte faze de construcție sau transformări majore, clădirea de raport și-a păstrat în întregime caracterul și detaliile originale. Arhitecții budapestani Lajos Károly și Sándor Markovits au fost cel mai probabil aleși direct de către biserică, fără organizarea unui concurs public, prin intermedierea antreprenorului în construcții Benő Gombos, activ în Cluj.

Lucrarile propuse se referă la reparați în vederea eliminarii cauzelor principalelor procese de degradare, lucrări de consolidare, refacere și reparații- reabilitare a elementelor fatadelor, măsuri-solutii pentru înlăturarea igrasiei, si lucrari de restaurare a paramentelor. La nivelul acoperisului proiectul urmareste lucrari de reabilitare a invelitorii, eventuale reparatii la structurii sarpantei (cu schimbarea elementelor structurale degradate). Restaurarea soclului de piatra si a ferestrelor golurilor de la subsol nu constituie tema prezentului proiect.