CONSERVAREA, REAMENAJAREA ȘI PUNEREA ÎN VALOARE A PALATULUI CULTURAL SIGHETU MARMAŢIEI

Autor(i):
PROIECTANT DE SPECIALITATEA ARHITECTURĂ: K&K STUDIO DE PROIECTARE S.R.L.
ȘEF PROIECT COMPLEX: arh. Guttmann Szabolcs, expert MC
PROIECTANȚI DE SPEC. ARHITECTURĂ:
arh. Kulcsar Andras,
arh. Oprea Oana,
arh. stag. Poară Laura,
arh. stag. Dan Ioana,
arh. stag. Negura Radion,
arh stag. Lukacs Emese,
arh. stag. Grec Elena
Biroul:
ARH SERVICE GUTTMANN & COMP. S.R.L.
Colaboratori:
PROIECTANT STRUCTURĂ: MOEBIUS ONLINE S.R.L., ing. Kis Alpar, ing. Hadi Szabolcs
ȘEF PROIECT DE SPECIALITATE STRUCTURI PORTANTE: ing. Câmpean Augustin, expert MC
PROIECTANT INSTALAȚII: CSP PROIECT S.R.L., ing. Silviu Pop, ing. Claudiu Iechei
EXPERTIZĂ TEHNICĂ
: ing. Cziszter Kalman Andras
EXPERTIZA DE BIOLOGIA CONSTRUCȚIEI: BIOHARCOM S.R.L. dr. Livia Bucsa, expert MC
STUDIU COMPONENTE ARTISTICE: Kolozsi Tiberiu, Dana Kolozsi
EXECUTANT: EURAS ROMANIA S.R.L.
Localizare:
România, jud. Maramureș, Sighetul Marmației
Parametri:
RH: Sp+P+2E / Sd: 4548 m2 / Su: 2728 m2 / POT: 69 / CUT: 2.00 / Cost: 1099 €/m2

Comentariul autorului:

Palatul Cultural din Sighetu Marmației a fost construit între anii 1912-1913, după proiectul arhitectului Sandy Gyula cu destinația de spații culturale și are o valoare arhitecturală, estetică și morală deosebită în contextul socio-cultural al orașului și al întregii țări a Maramureșului.
Palatul are în plan o formă de L cu vârf teșit, articulat cu două turnuri, având intrarea principală am-plasată între acestea cu o compoziție volumetrică bazată pe o axă de simetrie, clădirea fiind delimitată de străzile Iuliu Maniu și Nicolae Titulescu. Ansamblul formal preia elemente din stiluri și curente de la începutul secolului XX, dar operează cu forme și rapoarte specifice Maramureșului cu compoziția lui arhitecturală care aparține stilului eclectic (istoricist - romantic). Clădirea este bazată pe ideea unui palat-castel fortificat reprezentativ.
Intrarea principală este de tip portal și este asemănătoare unei porți de castel romantic medieval.
Un element deosebit al interiorului este structura de rezistență al casei de scară format din stâlpi și grinzi de beton armat care împreună cu planșeele reprezentând prima realizare de acest gen în zona nordică a Transilvaniei.
Scopul proiectului este amenajarea unui centru cultural prin punerea în valoare şi prezentarea spa-tiilor interioare şi exterioare cu toate elementele valoroase ale monumentului, amenajarea în cadrul acestuia a unor spatii expozitionale, în care se realizaza expozitii permanente şi temporare cu diferite teme, cu posibilitatea organizarii de evenimente culturale, programe educative pentru copii sau adulti ocazionale și periodice etc.
Scopurile specifice ale proiectului sunt prezentarea valorilor materiale şi imateriale patrimoniale ale clădirii; prezentarea spatiilor cu valoare şi incarcare istorica şi memoriala ridicată; punerea în valoare a componentelor artistice deosebite de piatra şi vopsitorii decorative, mozaicuri etc.; imbunatatirea imag-inii urbane prin restaurarea fatadelor şi creşterea atractivitatii orasului.