Centru multifuncțional în Oradea

Autor(i):
arh. Mario Kuibuș, TNA 5224
arh. Andrei Cebotaru
arh. Viorel Zoicaș
arh. Irina Alexandrescu
Biroul:
re-act now
Localizare:
România

Comentariul autorului:

VERANDA
Tipologia clădirilor publice în Oradea este una cu o curte în interior. Mentalul memoriei colective locale este oglinda unei asemenea reflexii. Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea este zona urbană cea mai veche a orașului, iar din punct de vedere al valorilor patrimoniale, cea mai valoroasă, aici regăsindu-se majoritatea ansamblurilor și clădirilor monumentale din Municipiul Oradea. Proiectul va contribui la revitalizarea zonei și la ridicarea gradului de importanță al imprejurimilor.
Noua propunere dacă ar trebui să se integreze locului nu poate decât sa fie și ea la o altă scară, parte a unei asemenea memorii iar tipologia amintită a curților să fie parte din noul context propus, dar nu una de curte închisă aşa cum este în oraş, ci una în care clădirea este împărţită în jumătate ce te invită să o petreci într-un spaţiu orientat central deschis.
Totul când ești acolo, se desfășoară la scara omului, prin micro volume de completare construite, care articulează întreg spaţiul în jurul unei grădini centrale. Distribuţia în spaţiul amenajat a corpurilor clădirilor ţine de o funcţionare optimă din punctul de vedere al fluxurilor şi al programului de lucru.
Astfel, cele două clădiri principale pot funcţiona independent sau împreună. Piaţetele din faţa clădirilor şi peluza centrală oferă posibilităţi alternative de utilizare a spaţiului. Restaurantul/pub este încorporat într-un foişor de gradină ca o unitate de sine stătătoare, dând ocazia oricărui operator de business să gestioneze independent activitatea. Desenul peisagistic se bazează pe o serie de suprapuneri şi împletiri de straturi. Stratificarea şi ţesutul creează un spaţiu eterogen, dinamic invitându-te la descoperire. E un spaţiu neconstruit cu diverse gradaţii de scară, fixat într-o matrice de colonade care oglindeşte și leagă vizual structura clădirilor.
Structura spațial-funcțională a centrului este determinată de criteriul flexibilității, centrul dezvoltând un ansamblu cultural pluridisciplinar și plurifuncțional, capabil să își adapteze forma, capacitatea și disponibilitățile tehnico-funcționale, astfel încât să se poată desfășura și concerte, lansări de carte, expoziții, conferințe sau orice alte evenimente care ar contribui la îmbogățirea varietății și nu numai.
Rezultatul este un spațiu dinamic, eterogen și atractiv, care își poate regla forma și capacitatea, un simbol pentru scena culturală și un organism complex care se integrează în contextul dat. Preocuparea pentru modul de inserție în țesutul tradițional și al vecinătăților imediate se traduce în realizarea unei arhitecturi ce răspunde așteptărilor estetice, de accesibilitate și funcționale actuale, caracteristice unui oraș modern, în plină dezvoltare.

ELEMENTELE
Elementele definitorii: pergolele pătrate, carcasa, livada.
Pergolele pătrate sunt două megastructuri plutitoare care dau o senzaţie de protecţie dar şi de puritate şi deschidere în timp ce omul stă dedesubt.
Carcasa este o zonă construită optim închisă sub cele două elemente de pergolă. Este ca un organism viu într-o coajă, o colecţie de elemente care funcţionează prin ele însele. Carcasa ar putea fi deschisă în principal vara, topind interiorul şi exteriorul, astfel organismul răspândindu-se pe sit.
Livada este cea care se răspândeşte în camera plină de linişte, plină de natură (fluturi, ierburi şi copaci). Interiorul extins la „natură” oferă linişte şi confort. Luminile, fântânile de ceaţă, potecile şi pajiştile, stâlpii, toate acestea se vor transforma într-o „ieşire” prietenoasă.
Rezultatul este un spaţiu care îşi poate regla forma şi capacitatea.
Un simbol pentru scena culturală.
Un organism complex care se potriveşte bine în zonă.