Living Heritage - Regenerare urbană a fostei zone industriale Tragel Zuid

Autor(i):
Marius Găman, Romina Popescu, Ana-Maria Branea
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Proiectul Living Heritage a fost premiat cu locul doi la Europan 16 – Aalst, Belgia, și stă la baza planului de dezvoltare elaborat pentru zonă de Marius Gaman, Branea Ana-Maria, Romina Popescu, Pedro Pitarch și BUUR Landscape Architecture.
Sunt orașele pentru oameni, pentru profit sau pentru toți cei care trăiesc în interior? Putem redefini ce înseamnă împreună din punct de vedere urban? Cum poate un oraș productiv să îmbrățișeze adaptabilitatea pentru a atinge reziliența? S-a pornit de la o serie de întrebări de cercetare pentru a defini conceptul proiectului, respectiv împletirea diferitelor ramuri de producție, utilizări ale terenurilor, habitate - pentru oameni și animale într-o tapiserie în continuă adaptare, centrată pe râu. Astfel, orașul e tratat ca bun comun nu numai prin integrarea tuturor celor care trăiesc în interior, ci și în abordarea holistică a orașului productiv.
S-a propus o densitate ridicată, cu un amestec de reședințe, retail, servicii comunitare, parcuri, locuri de întâlnire, birouri și alte activități non disruptive care animează spațiul urban. Prin găzduirea unei varietăți de locuri de muncă, atât în producție, cât și în servicii, zona nu este dependentă de o singură industrie și nu se adresează unei singure categorii demografice, reducându-și astfel vulnerabilitatea la fluctuațiile ciclice și la schimbările economice structurale. Furnizarea de numeroase tipologii de locuințe și locuire-muncă asigură diversitatea viitorilor rezidenți, ca venit, stilul de viață, vârstă și mediu de proveniență, contribuind la coeziunea socială și la un cartier incluziv, integrat și echitabil.
Propunerea noastră, un cartier productiv bazat pe cunoaștere și creativitate, țese un mediu urban dens, atractiv prin gama sa de calități urbane, integrarea mediu natural, flexibil în implementare și adaptabil, asigurând utilizarea durabilă a terenului, apei și mediului natural.
Se propn două seturi de instrumente urbane, respingând abordarea clasică a planificării urbane pentru a împuternicii proprietarii privați să colaboreze și să se adapteze la un context fizic și economic în continuă schimbare. Fiecare set de instrumente, Tabula plena pentru conservarea urbană sau Living quays pentru amenajarea râului au câte 12 alternative, adaptate zonei de implant.
Pentru un design inclusiv al naturii, o viziune holistică care să combine arhitectura cu peisajul, clădirile trebuie să fie parte a ecosistemului urban. Plantele și animalele au luptat întotdeauna pentru locul lor printre crăpăturile mediului construit. De ce să nu luptăm și noi pentru ele printr-o rețea de biotopuri urbane de-a lungul coridoarelor verzi unificate de râu.