Amenajare birouri Apa Nova București

Autor(i):
Arh. Șerban Antoniu
Arh. Adela Antoniu
Arh. Remus-Gabriel Năstase
Arh. Maria Cătălina Leța
Biroul:
Arhilab
Colaboratori:
Antreprenor general: Damina Solutions
Executant Fit-out: Ahrend România
Mobiler custom: Arcade Group
Foto: Andrei Mărgulescu
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

Amenajare birouri Apa Nova București

Proiectul a vizat amenajarea birourilor pentru departamentul de relații cu clienții al Apanova București- furnizorul de apă al orașului- într-o clădire unde compania are alte patru etaje concepute într-un design unitar. Temele de amenajare ale acestor spații gravitează în jurul ideii de reconectare cu natura și anume al design-ului biofilic.
„Pentru asta m-am rugat, o bucată de pământ cu o gradină și puțin lemn să o întregească” scria poetul roman Horațiu, descriind în puține cuvinte atracția noastră înnăscută pentru natură- BIOPHILIA. Astăzi ne petrecem mult timp la birou, într-o clădire cu fațade de sticlă, deconectați de la acest sentiment.
În propunerea noastră pentru Apa Nova am încercat sa refacem, prin trimiteri directe și indirecte, această legătură cu natura și cu naturalul. Cercetarile actuale evidențiază impactul pozitiv al design-ului biofilic asupra sanătății și îmbunătățirea semnificativă a productivității în mediile de lucru.
Fiecare din cele 4 etaje existente - corespondent unui anumit departament- este reprezentat prin materialele alese, cromatică și texturi de un element natural specific: Vegetal, Pământ, Piatră și Lemn.
Etajul vizat prin acest proiect stă sub semnul Apei.
Aceasta se face simțită în primul rând prin prezența vegetației care oferă caracter spațiului, creând un mediu de lucru plăcut și care totodată separă vizual și acustic zonele de lucru de cele de circulație. Altfel, limbajul de arhitectură utilizat este voit diminuat, asemenea apei care este mai degraba o prezență discretă și indirectă în spațiu.
Cromatica generală este redusă: mobilier alb și gri deschis, mochetă în nuanța nisipului, tavanul aparent închis la culoare, ca o oglindă de apă, pe care plutesc insule din plăci din fibre lemnoase, în tonuri de albastru desaturat. Ele ghidează traseul în jurul nodului central într-o succesiune de spații de lucru deschise și închise, care sunt intercalate pentru a încuraja sentimentul de conexiune în cadrul unor open-space-uri de dimensiuni mai reduse. Spațiile de lucru deschise, aflate în legatură directă cu circulațiile au o cromatică temperată, căutând sa ofere acel sentiment de liniște și de rigoare. Spațiile închise sunt cele în care cromatica și texturile capătă o mai mare bogăție, pentru a oferi utilizatorului o experiență cu mai multă vitalitate. Zonele de întâlnire sau retragere au accente de culoare- turqoise din nuanțele de brand ale companiei, textură- tapițerii de fetru, placări perforate cu furnir de stejar în alcătuiri fonoabsorbante și vegetație bogată- plante în ghiveci de mari dimensiuni.
În spiritul aceluiați design biofilic, nodul central este animat de un ritm de panouri cu imagini din natură- de data aceasta cu Apa în rolul principal, în toate stările ei de agregare.
Scopul amenajarii este de a crea un mediu de lucru reprezentativ și plăcut, cu detalii care invocă direct și indirect natura, prin elementul ei esențial, care este totodată și obiectul central al activității clientului.