OBSERVATORIS NIDUM

Autor(i):
arh. Simona Cercel, arh. Ionuț Diaconu, arh. stag. Florin Olariu, stud. arh. Cristina Chioncu
Biroul:
KREATIV STUDIO ARCHITECTS (KSA)
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Un cadru natural, o casă și un miraj...

În misiunea sa de a cerceta cadrul natural, casa se deschide către acesta, îl observă, îl contemplează și îl celebrează. Ideea generală a pornit de la folosirea unei simple structuri volumetrice cu un caracter puternic simbolic, piramida, capabilă să regenereze și să echilibreze energia mediului natural și implicit, a utilizatorului.

Situl propus permite amplasarea unei case de vacanță, organizată pavilionar, din care se pot contempla diferite persperctive asupra mediului exterior. Privită din exterior, casa este percepută vag, însă pe măsură ce înaintăm spre curtea interioară, sesizăm fragmentarea în trei volume orientate astfel încât spațiile interioare să beneficieze de lumină și de intimitate.

Cele trei volume au fost organizate astfel: volumul zonei de zi, volumul zonei de noapte și cel al cercetării și al observării. Volumele se desfășoară pe orizontală și pe verticală, amintind de apropierea dintre cer și pământ.

Conexiunea dintre corpurile clădirii se realizează prin intermediul pasarelei, scării exterioare și a spațiului de socializare amplasat la o cotă inferioară a terenului amenajat. Geometria simplă a ansamblului ne-a permis să definim un spațiu sculptural, cu volume clare și simple care prin materialitatea lor potențează frumusețea naturii. Locuința se concentreaza și se desfășoară, se închide și se deschide, este prezentă și subtilă.

Deschiderile de sticlă generoase pe toată înălțimea liberă aduc peisajul înăuntru și deschid spațiul către exterior. Oglinda care acoperă pereții exteriori va reflecta natura și diferitele tonuri de lumină într-un joc ludic. Spre curtea interioară, volumele sunt acoperite cu sticlă fotovoltaică care permite producerea energiei electrice. Reflexiile dau un sentiment de echilibru învăluitor, de legătură profundă între om și natură.

O locuință transparentă – invizibilă – concentrată – un observator al naturii.