Împreună

Autor(i):
Damir Iuliana Georgiana
Abigail Almaguer
Biroul:
Iuliana Damir Studio
Colaboratori:
Romanian Design Week
IQOS
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Expoziția cu titlul “TOGETHERNESS” este un proiectul câștigător al premiului III în competiția desfășurată de Romanian Design Week 2023, în parteneriat cu IQOS, tema din acest an fiind RE-CONNECT “A celebration of togetherness”. Așadar, expoziția desfășurată în 4 spații și 115mp are că scop atragerea oamenilor împreună la reflexie și joacă într-un spațiu dedicat conexiunii cu sinele, dar și cu comunitatea. Acest lucru este posibil doar prin înțelegerea felului în care funcționăm, a emoțiilor noastre, dar și cum interacționăm cu ceilalți într-un mod empatic și conștient. Având aceste elemente că principali directori de organizare conceptuală și spațială, proiectul s-a conturat prin integrarea a două teorii: Harvard Study of Adult Development și lucrarea scrisă de Brené Brown, “Atlas of the Heart”.
Studiul de la Harvard, vechi de aproape 80 de ani, are că scop înțelegerea a ce anume determina o viață fericită și plină de sens. Până în acest moment, studiul a demonstrat că îmbrățișarea comunității ne ajută să trăim mai mult și să fim mai fericiți. Secretul unei vieți îndelungate stă defapt în calitatea relațiilor. Dar cum putem avea relații sănătoase și calitative? Brené Brown pare să aibă răspunsul: prin empatie și conexiune autentică. În lucrarea sa, “Atlas of the Heart”, autoarea explică 4 etape ce ne pot aduce mai aproape de obținerea unei inteligente emoționale ce creează comunități de oameni împreună: perspective taking, staying out of judgement, recognise emotions, communication.
Dar ce înseamnă să participi la o experiență imersiva? Ruperea de realitate și pătrunderea într-o altă lume. Te ajută să te transpui și să descoperi noi trăiri și noi perspective de a privi lucrurile. Prin intermediul expoziției, ne putem imersă într-un context de relaționare prin care putem înțelege puterea relațiilor și a conexiunilor autentice în existența umană.
O experiență imersivă ne stimulează simțurile și ne transpune într-un alt loc sau într-o altă realitate. Are capacitatea de a ne face să „călătorim” în timp și spațiu, în trecut, prezent sau în viitor. Așadar, expoziția cu titlul „TOGETHERNESS” se prezintă asemenea descrierii anterioare – precum o experiență ce are capacitatea de a face vizitatorul să reflecteze asupra importanței relațiilor din viață să prin parcurgerea spațiilor expoziționale, ce sunt organizate conform celor 4 etape descrise de Brené Brown.