Refuncționalizarea ansamblului fostei Fabrici de Oțet de la Margina și intervenții punctuale în cartierul Colonie

Autor(i):
Herlo Andrada-Carla
Măgdaș Alexandru-Julian
Rădoi Oana
Îndrumători:
Arh. Demetrescu Bogdan
Universitatea:
Universitatea Politehnica Timișoara
Facultatea:
Facultatea de Arhitectură și Urbanism
Localizare:
România
Parametri:
RH: P+1 / Sd: 14365 m2 / POT: 9 / CUT: 0.12 / Cost: 1800 €/m2

Comentariul autorului:

Intervenția are ca scop revitalizarea unei localități în declin, printr-o intervenție specifică asupra Fabricii de Oțet, cel mai important reper cultural și economic din istoria recentă a comunității.

În acest sens, se urmărește dezvoltarea celor 16 ha de teren aparținând Fabricii, în vederea creșterii potențialului economic al zonei, mai ales prin prisma ratei ridicate a șomajului cu care se confruntă, prin industriile turistice, culturale și agricole. Pentru atingerea acestor obiective se propune o strategie holistică, luând în considerare următoarele:

- Creșterea conectivității la nivel local, între Margina Sat și Colonie, pe întregul sit, precum și la nivel regional, național și internațional, prin creșterea conectivității la rețelele de cale ferată și prin activarea bazinului râului Bega.

- Creșterea productivității și reducerea șomajului, prin exploatarea eficientă a sitului, care va găzdui funcții comerciale, agricole, turistice sau logistice.

- Promovarea turismului și a tradițiilor, meșteșugurilor și produselor locale prin furnizarea unei platforme pentru a reuni toți producătorii/comercianții locali în evenimente importante la nivel regional (târg săptămânal) sau național (târg sezonier).

Zona dinspre drumul național, care cuprinde toate clădirile emblematice care fac obiectul acestei strategii - vila administrativă, ruina instalației chimice și a fabricii de oțet - devine interfața dintre comunitatea locală și publicul larg, servind drept un spațiu dedicat comerțului, dar și un nucleu cultural pentru localnici.

Strategia la nivelul acestei zone are în vedere trei scenarii de utilizare cu activități diverse și un număr variat de utilizatori în funcție de gradul de creștere și scădere a activității comerciale.

Prima dintre acestea pune în prim plan piața într-o zi obișnuită a săptămânii sau într-o perioadă mai puțin aglomerată.

Acesta este scenariul în care există un număr mic de utilizatori, în principal localnici. Spațiul rezultat, considerat un atu al comunității locale, îi aparține, servind drept loc de joacă pentru copii și zonă de adunare pentru tineri.

În cel de-al doilea scenariu, cel al pieței săptămânale, comercianții din comună și din împrejurimi își pot vinde produsele unui număr important de persoane, în principal localnici, fie prin închirierea unui stand, fie prin practicarea comerțului din propria mașină, în piață. Acesta servește ca un atractor, oferind evenimente culturale sau proiecții de filme, expoziții și ateliere, având potențialul de a aduce oameni din întreaga regiune pe amplasament.

Nu în ultimul rând, târgul sezonier se desfășoară pe întregul sit, cu potențial de extindere spre Margina Sat și Margina Colonie. În cadrul acestuia se regăsește numărul maxim de utilizatori, pe lângă cei menționați anterior, mai sunt și turiști, interpreti etc., având potențialul de a concura cu alte târguri similare, relevante la nivel național.

Din punct de vedere structural, se propune înlăturarea sistemului din beton armat din cauza stării avansate de degradare și a lipsei valorii arhitecturale, care a fost introdus în anii 1930 în urma proceselor de modernizare din cadrul fabricii. Astfel, intervențiile de consolidare propuse sunt reversibile.
Din punct de vedere al organizării spațiului, noile programe arhitecturale din interiorul fabricii dictează subdivizarea volumului acesteia.
Suprafața mare prevăzută în conturul clădirii este extrem de versatilă, putând fi subdivizată atât pe verticală, cât și pe orizontală în funcție de nevoile viitoare ale proiectului. În acest sens, noile spații create intră și ele în categoria intervențiilor reversibile.
Pentru a valorifica estetica originală a clădirii, intervențiile propuse au un impact minim, tocmai pentru a lăsa să predomine arhitectura originală.

Corpul C, cel mai înalt segment al Fabricii, adăpostește un astfel de nucleu, dezvoltat pe verticală. Urcarea spre nivelurile superioare este concepută în așa fel încât să ofere experiențe vizuale vizitatorului, atât în raport cu celelalte spații interioare, peste care se înalță, cât și spre exterior, prin golurile fațadei istorice.

În segmentul G, pe lângă înființarea unei piețe de flori exterioare, situată în continuarea pieței de fructe și legume, pe fațada de nord se vor adăuga două nuclee pentru a găzdui piața de flori interioară și un spațiu comercial pentru microplante și semințe provenite din interiorul băncii de semințe amplasată în ruina fostei instalații chimice.

Coșul de fum, elementul care face vizibilă chiar și de la mare distanță întregul ansamblu, va funcționa ca un spațiu expozițional în care experiența senzorială este esențială. Pe toată înălțimea sa, vor fi realizate proiecții care să prezinte evoluția sitului din cele mai vechi timpuri până în prezent.