INTEGRAT by KSA – proiect expozițional cu ediții multiple

Autor(i):
Echipa KSA: arh. Simona Cercel, arh. Ionuț - Emanuel Diaconu, stud. arh. Florin Olariu, stud. arh. Cristina Chioncu, stud. arh. Ecaterina Ungureanu, stud. arh. Cezara Susanu.
Curatorul expoziției: asist. univ. dr. Sabina Drinceanu.
Biroul:
KREATIV STUDIO ARCHITECTS, Iași
Colaboratori:
Invitat: illustrator Maria Căruntu
Concept grafic media: Ema - Isabela Ivan.
Invitați expozanți: Andreescu Cezara Darina, Aroșculesei Lavinia, Bădărău Petrina-Arina, Chiriac Marius, Demirkol Levent Muhamed, Lupan Dana, Maxim Eduard, Misteanu Miruna, Paraschiv Ioana, Precub Georgiana, Răileanu Teodora, Știrbu Vlad, Văluță Alexandru, Zaharia Miruna, Zimfiroiu Izabela.
Parteneri: Romanian Creativ Week, UAR Filiala Iasi-Vaslui, UAP Filiala Iași, Casa de Cultură Mihai Ursachi din Iași, Galeria de artă Th. Pallady - Casa Istrati – Drossu, Galeria Labirint, Fundatia AXart, Ordinul Arhitecților din România filiala Iași-Vaslui.
Sponsori: ELY BASS - , CREATON, EvoLuce, SITE BAU Construct, Crossworlder, Strunga Winery, Vitamin Aqua, Indfloor Group, Fabrica de Print.
Localizare:
România, jud. Iași, IASI
Parametri:
RH: -

Comentariul autorului:

INTEGRAT by KSA – proiect expozițional cu ediții multiple

Proiectul expozițional integrează două domenii creative, arhitectura și ilustrația, pentru a crea un domeniul nou și inedit: ilustrația arhitecturală. Având deja o tradiție în afară, în special în Marea Britanie, ilustrația arhitecturală are scopul de a prezenta rigurozitatea proiectelor de arhitectură într-o manieră creativă, dinamică, decorativă — elemente asociate cu ilustrația, mai ales ilustrația editorială sau corporatistă. De asemenea, conceptul seriei de evenimente INTEGRAT propune realizarea unor instalații de arhitectură care transformă temporar spațiul expozițional, care generează o modalitate inedită de vizualizare și percepție a lucrărilor de artă. Proiectul intenționează să ghideze publicul într-un proces de imersie și interacțiune cu actul creativ al arhitectului și ilustratorului, dincolo de simpla “privire aruncată”.

Ediția 1:
INTEGRAT 1.0 | Perioadă: 13-19 mai, 2022 | Locație: Galeria de artă Th. Pallady - Casa Istrati – Drossu, de pe str. Al Lăpușneanu, Iași

INTEGRAT — interferența arhitecturii cu artele vizuale
INTEGRAT — contextualizarea arhitecturii într-un demers socio-cultural
INTEGRAT — materializarea viziunii beneficiarilor
INTEGRAT — imersiunea clientului în universul arhitectului
INTEGRAT — teamwork
INTEGRAT — aspecte multidisciplinare în arhitectură
INTEGRAT 1.0 — ediții multiple

Proiectele ilustrative de față sunt menite să prezinte un aspect al proiectelor propuse de studioul de arhitectură Kreativ Studio Architects (KSA) dincolo de planurile arhitecturale. Ele comunică un stil de viață, filosofia optimistă și ușor ludică din spatele echipei de proiect, o atmosferă cu infinite posibilități. Ca și ilustrația de modă sau corporatistă, și ilustrația arhitecturală are scopul de a atrage spectatorul, clientul, îl introduce într-un anumit stil de viață și în universul acelor proiecte — un univers unde natura și intervenția umană coexistă într-un mod armonios;
Într-un proiect de arhitectură există mai multe faze. Partea birocratica necesită alocarea unui timp destul de îndelungat, astfel momentul conceperii unei ilustratii, reprezinta modul nostru de a ne reechilibra din punct de vedere creativ. Pentru noi, Ilustrațiile reprezintă transpunearea într-un mod grafic a conceptului fiecărui proiect. La finalul unui proiect realizăm câte o ilustrație care reflectă sensibilitatea noastră față de acesta, totodată speranța ca toți participanții implicati au înțeles viziunea noastră.
Integrat 1.0 aduce arhitectura și ilustrația în galeria de artă, propunând în același timp un tip de eveniment care nu se rezumă doar la panotarea lucrărilor în mod convențional. Spațiul în sine devine o lucrare — utilizarea elementelor de typography, a liniei, a punctului și petei, sunt repere de bază ale limbajului artistic, al graficii tradiționale și bineînțeles a ilustrației. Se pastrează elementele tehnice din proiectul architectural, precum proporția clădirilor, estetica fațadelor și tehnicile de reprezentare 2D, 3D, însă se intervine cu elemente artistice, precum pata de culoare, elemente vegetale, elemente de fundal.
Două domenii inovative prin excelență, proiectul arhitectural poate fi experimentat prin tehnologia VR, iar ilustrația în sine se transformă în animații de tip GIF. Astfel, aceste imagini au capacitatea de a exista în medii diverse, de la print la formatul digital.
Ediția de anul acesta a fost susținută de Ordinul Arhitecților din Romănia filiala Iași-Vaslui

Conceptul curatorial – 3 zone. 3 culori (alb, negru si galben).
Zona 1 – Yellow lines.
Structura central realizată din lemn conține casete cu ilustrații. Acestea sunt expuse în două moduri, sub forma unor casete care emulează spațiul de lucru digital (Layers) și printuri digitale panotate pe pereții galeriei. Structura în sine este un obiect architectural ancorat în elementele deja existente în galerie (simeză, sistemul de iluminare). Sfoara împletită pe structura de lemn crează un ritm dinamic de linii care amintește de limbajul elementar specific graficii. Liniile galbene ale structurii se continuă pe tavanul spațiului până pe pereții de expunere și se crează un efect de tip anamorphic design. Liniile se finalizează în puncta și servesc ca fundal pentru celelalte serii de ilustrații

Zona 2 - Virtual white.
Expoziția continuă din planul fizic în planul virtual prin intermediul animațiilor de tip GIF și a tehnologiei VR. Spectatorul poate experimenta proiectele prin realitatea augumentată, astfel accesează spațiul architectural indifferent de locația acestuia.

Zona 3 – Black box.
Conceptul zonei Black Box a pornit de la ideea fragmentarii unui spațiu – fragmentarea galeriei, fragmentarea unor imagini. Poate fi perceputa ca o trimitere către spțiul virtual (pixel) sau către ilustrația de carte. Fiecare componentă a spațiului Black Zone reprezintă o pagină. Contrastul puternic și imaginea în sine este asociată cu un manual tehnic supradimensionat.

În cele din urmă scopul unei ilustrații este de a spune o poveste, fie că este însoțită sau nu de text, iar ilustrația arhitecturală duce spectatorul dincolo de reprezentarea fizică a unei clădiri. Integrat 1.0 continuă în mediul virtual, vă invităm să scanați condul QR și să vizitați expoziția prin intermediul tehnologiei scanării 3D.

Workshop-uri de ilustrație arhitecturală INTEGRAT 1.0 - GENIALLIS
În paralel cu expoziția Integrat 1.0, echipa formată din arh. Simona Cercel, asist. univ. dr. Ana-Sabina Drinceanu, ilustrator Maria Căruntu și stud. arh. Florin Olariu a organizat o serie de workshop-uri de ilustrație arhitecturală destinate studenților de la Secția de Grafică a Facultății de Arte Vizuale și Design din Iași și studenților de la Facultatea de Arhitectură G . M. Cantacuzino din Iași. Scopul acestor activități a fost acela de a promova un domeniu multidisciplinar care reunește tehnicile de grafică tradițională și digitală, limbajul tehnic de reprezentare architectural și metode de comunicare cu publicul larg. Acestea oferă noi perspective / viziuni de abordare a domeniul specific ales de către viitorilor artiști și arhitecți.
Locația workshop-urilor nu a fost aleasă întâmplător, a fost un bun prilej pentru a promova fondul cultural construit al orașului Iași, astfel am folosit ca model de studiu clădirea în care ne aflam, cu o importantă valoare istorică și arhitecturală, Casa Istrati – Drossu de pe str. Al Lăpușneanu, care datează din sec. XIX. Clădirea găzduiește în prezent sediul Uniunii Artiștilor Plastici, o parte dintre atelierele și cele două galerii de Artă, Th. Pallady și N. Tonitza.


Ediția 2:
INTEGRAT 2.1 | Perioadă: 13-28 mai, 2023 | Locație: Galeria Labirint, Casa de Cultură Mihai Ursachi din Parcul Copou, Iași.

INTEGRAT — materializarea procesului de creație
INTEGRAT — imersiunea publicului în universul arhitectului
INTEGRAT — imersiunea publicului în viziunea ilustratorului
INTEGRAT — aspecte multidisciplinare în arhitectură și arte vizuale
INTEGRAT 2.1 — ediții multiple

INTEGRAT 2.1 by KSA reprezintă continuarea proiectului INTEGRAT 1.0 desfășurat în mai - 2022, un eveniment care a reunit în premieră într-o galeria de artă din Iași, două domenii artistice aparent diferite, ilustrația și instalația arhitecturală.
Anul acesta INTEGRAT 2.1 a adus în prim plan ilustrații realizate de către studenții facultăților de arhitectura și arte (secția grafică) din Iași în cadrul unor workshop-uri realizate în timpul evenimentului din 2022, care au avut scopul de a promova fondul cultural construit existent, Casa Istrati-Drossu. De asemenea, au fost prezentate ilustrații și instalații arhitecturale realizate de echipa studioului Kreativ Studio Architects împreună cu artistul vizual și curatorul asist. univ. dr. Ana-Sabina Drinceanu. Instalația arhitecturală centrală a fost atipică, structura s-a modificat pe parcursul perioadei expoziționale și a avut trei forme diferite: Vernisaj, RCW Hub și Finisaj.
Ediția de anul acesta a fost realizat sub cupola RCW Hub, în cadrul evenimentului Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare festival de arte creative din România și a fost susținut de Uniunea Arhitecților din România, filiala Iași-Vaslui.

Conceptul curatorial |
THE GREEN WALL - identitate istorică și percepție contemporană
The Green Wall (Peretele Verde) vă invită să descoperiți istoria clădirii Istrati-Drossu din Strada Lapusneanu. O clădire emblematică și cu un istoric bogat dar de multe ori uitat, Casa Istrati-Drossu a fost o casă boierească, a găzduit numeroase magazine, o cofetărie și o bancă, iar din anii 1970 este sediul Uniunii Artiștilor Plastici din România Filiala Iași.
Tot în această zonă sunt expuse lucrările realizate de către studenții de la Universitatea de Arte “George Enescu” (sectia grafică) și Facultatea de Arhitectură “G. M. Cantacuzino” în cadrul unui workshop de ilustrație arhitecturală realizat în 2022 în timpul desfășurării primei ediții a proiectului INTEGRAT.

YELLOW LANE
Dupa ce spectatorul parcurge Peretele Verde și asimilează atât existența istorică a clădirii Istrati-Drossu, cât și viziunile reinterpretare ale studenților de la arte și arhitectură, privitorul este invitat să contempleze imaginea contemporană a clădirii. Parte din peisajul urban ieșean, clădirea a devenit “o altă clădire” de pe pietonalul Lapusneanu, o altă clădire încremenită în istoricul orașului, semnificațiile sale culturale sunt cunoscute doar de către publicul de specialitate.
Instalația arhitecturală din zona YELLOW LANE, propune vizionarea imaginii actuale a clădirii Drossu prin fragmentarea acesteia și proiectarea ei pe module prismatice. Imaginea continuă pe perete, astfel amintind cumva de proiecția luminii printr-o prismă triunghiulară.
Tunelul galben face legătura dintre zona centrală și zona magenta. Acesta este un tunel al reflecțiilor și oglindirilor, un tunel al iluziilor și poate fi chiar un spațiu care invită spectatorul la un moment de deconectare și joc.

THE PAST IS ALWAYS PINK
A privi printr-o lentilă roz înseamnă a idealiza o situație, iar de cele mai multe ori tendința este de a idealiza trecutul. INTEGRAT propune prin zona magenta o privire nostalgică asupra primului eveniment INTEGRAT 1.0.
Spațiul a fost amenajat astfel încât ultimul punct din traseul expozițional să se afle în fața ferestrei rotunde, de unde spectatorul va putea observa instalația exterioară. Imaginea finală reprezintă un colaj de imagini ce compun fațada clădirii Istrati-Drossu, astfel aducând împreună atât viziunea tehnică a arhitectului precum și viziunea imaginativă a artistului.

Integrat 1.0 și 2.1 continuă în mediul virtual, vă invităm să scanați condurile QR și să vizitați expozițiile prin intermediul tehnologiei scanării 3D.

INTEGRAT 2.1 este prima parte a unor serii de evenimente care vor avea loc în Iași - 2023 sub același nume.