Locuință individuală în spațiu urban

Autor(i):
Arhitectură: Elena Florea-Dumitrescu
Andreea Artene-Angelescu
Ana Bondei
Ovidiu Dedu

Imagini fotorealiste: Maryam Besharatian

Editare foto: Maria Marinoiu
Raluca Mărăcine

Coordonare: Alexandra Iancu

Manager proiect: Cristian Florea
Biroul:
Atelierul cu Sfârleze
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Locuință individuală în spațiu urban
Proiectul prezentat constituie rezultatul unui studiu de caz asupra modului de integrare a arhitecturii contemporane în contextul existent, ținând cont de specificul urban și de valorile umane de referință. Traversăm vremuri care ne îndeamnă să ne întoarcem către noi, către conexiunea cu familia, către credință, meditație, către lucruri naturale, lucruri de calitate realizate cu măsură și bun-gust.
Context. Îngrijorarea cu privirea la modul haotic în care se dezvoltă structura urbană la periferiile marilor orașe a fost punctul de pornire al acestui concept. Suntem martorii unor inserții agresive de locuințe colective printre locuințe cu regim mic de înălțime, care anulează intimitatea, liniștea și confortul habitatului. Pentru studiu a fost ales un teren la marginea Municipiului Pitești, într-o zonă cu un fond construit nesemnificativ si cu potențial de dezvoltare.
Profilul beneficiarului este tipul familiei clasice formată din doi adulți și doi copii, pentru care bugetul nu este un impediment, cu un grad de cultură și de modestie semnificativ, cu bun gust, cu valori din sfera religioasă, care îsi dorește un confort sporit, intimitate și armonie într-un limbaj arhitectural contemporan. Îsi mai doresc un etaj în care să poată petrece timp în aer liber, să se ocupe de hobby-uri (le plac plantele și natura în general) și să îsi poată invita prietenii la mici petreceri sau proiecții video.
Concept. Proiectul îsi propune realizarea unei locuințe individuale emblematice care să îmbine într-un mod armonios stilul clasic cu cel modern și cel religios. De asemenea, proiectul îsi propune crearea unui mediu propice pentru experimentarea unor noi valențe culturale și senzoriale și pentru conectara omului modern la familie prin crearea de spații care să îi aducă împreună, departe de ecrane.
Terenul de referință pentru studiu este unul cu o lățime mică, tipic terenurilor de la periferia orașului, care are ca și constrângere identificarea raportului optim plin-gol al volumului astfel încât să ofere intimitate familiei, dar și suficientă lumină naturală. Astfel s-a optat pentru două volume opace articulate prin terase deschise.
Volumul principal al locuinței este opac, masiv pe laturile lungi și se deschide pe laturile scurte, către grădină și către terase, prin suprafețe mari vitrate. Rolul lui este de a asigura intimitate pentru acțiunile casnice care necesită această abordare și de a deschide către natură zonele care necesită iluminat natural. Bucătăria deschisă reprezintă un nucleu al casei atât la nivel senzorial, prin multitudinea de mirodenii prezente și prin aromele preparatelor poaspete, dar și din punct de vedere al conexiunii familiei, prin faptul că insula deschisă cu plită invită membri/invitații la activitățile de gătit precum și la degustarea preparatelor. Astfel, bucătăria redobăndește calitatea de „vatră”, de loc al reuniunii familiei, prin experințe vizuale (paleta de culori pastelate, de la ocrul la cărămiziu a mirodeniilor) și olfactive (aromele mâncării proaspăt gătite).
Cel de-al doilea volum care se diferențiază subtil în plastica fațadelor, se caracterizează prin simplitate și verticalitate, integrează latura religioasă și devine un simbol al relației cu divinitatea.

Descriere proiect. Volumul principal adăpostește funcțiunile esențiale ale unei locuințe individuale, respectiv living și bucătărie la parter, două dormitoare la primul etaj și dormitorul matrimonial cu seră și o mică piscină la ultimul etaj. În contextul unei rutine zilnice încărcate de stres, sedentarism, multe ore petrecute în fața calulatorului, omul modern are nevoie de o oază de verdeață care să ii fie la îndemână pentru a-și restabili echilibrul fizic și emoțional.
Fațada laterală stânga, una dintre laturile scurte ale locuinței, este definită de arcade supradimensionate ce se proiectează pe o suprafață vitrată amplă. Pe fațada principală se realizeaza accesul în clădire printr-un gang cu boltă semicilindrică într-o culoare contrastantă ce străpunge suprafața plină, albă a fațadei.
Cel de-al doilea volum se deosebește printr-o amprentă mică în contrast cu înălțimea lui și găzduieste zona destinată meditației/rugăciunii. Pe fiecare dintre terase se regăsesc din abundență plante aromatice, finisaje cu materiale naturale, precum și sisteme audio, cu scopul de a crea un mediu senzorial, Kinetic în care omul poate să ajungă la o conexiune cu natura prin atingerea pardoselii naturale cu tălpile goale.
În semn al valorilor religioase ce își păstrează încă un loc în sufletul omului modern, pe fatada acestui volum, într-o poziție discretă, la nivelul ochiului, s-a propus un basorelief pierdut în tencuială ce întruchipează o figură biblică. Nu întâmplător, volumul care primește sarcina de a fi simbol al divinității se remarcă prin silueta zveltă, reprezentând legătura dintre cer și pământ.
Locuința individuală propusă reprezinta o materializare într-o maineră contemporana a simbiozei de caractere/valori ale omului modern și a modului de manifestare a lor în societate.