Expoziția Diacronia

Autor(i):
arhitectura de expoziție: Anda Zota, Elena Viziteu Ionescu
Colaboratori:
Execuție: Atelier Vast, Lemnia
Grafică: Daniel & Andrew, Theodora Palie
Ceramică: SSAB Ambientare
Lighting design: GreenTek Lighting
Localizare:
România, jud. Iași, iasi

Comentariul autorului:

Expoziția DIACRONIA

Arta este o formă de limbaj.
Harta estetică a modernității extinse pe care o traversăm este o invitație de călătorie spre teritorii necunoscute sau insuficient explorate. Pentru a putea intra într-o conversație articulată, avem nevoie permanent de a ne adapta propriul universal către o gramatică polisemantică a prezentului.
Bazinul estetic în care ne mișcăm este plin de produse culturale care nu mai stau sub nici un fel de dominare critică sau academică. Această totală libertate de expresie este un bun câștigat și trebuie celebrat ca o nouă valență a Libertății. Pentru a nu fi dezorientați pe acest teritoriu vast, uneori accidentat al artei contemporane, ne putem ajuta de o hartă conceptuală, care ”este prin natura sa o generalizare”.
Sincronicitatea dintre limbajul artistic universal și diacronia expresiilor creativității recente este un parcurs pe care expoziția de față și-l propune să îl traverseze.
Dinamica diacroniei este specifică și limbajului estetic contemporan. Timpul cu variațiile sale, transformările interne dar și cele determinate de variațiile externe (stimuli istorici, culturali și politici) pun într-un raport de antinomie conceptele de sincronie și diacronie.
Vocabularul artei contemporane din România este într-o evidentă și susținută dezvoltare de polifonii conceptuale și estetice. Diversitatea dinamică, discursurile articulate, dar și efervescența formelor de expresie sunt caracteristici dominante ale timpului pe care îl traversăm.
Ca și expoziția SINCRONIA din 2022, DIACRONIA (gr. dia „de-a lungul”, chronos „timp”) este o formă de arhivare a teritoriului creativității, un scurt compendiu de conflict cultural și estetic, un limbaj al stărilor recente dar și o topografie a prezentului.
Arhitectura expoziției explorează prin tema diacroniei istoria spațială a clădirii-monument istoric Baia Turcească din Iași. Construită la sfârșitul secolului al XIX-lea în stil neomaur, clădirea se află în prezent în plin proces de restaurare, găzduind în stadiu de șantier expozițiile celor trei ediții ale festivalului Romanian Creative Week organizate până în prezent. Oportunitatea privirii înainte a unui spațiu-monument în momentul desfășurării lucrărilor de restaurare devine în sine un prilej valoros pentru o vizită, cu atât mai mult în contextul unei expoziții de artă contemporană.
Cu elemente inspirate din procesiunea băii, urmărind explorarea corpului propusă de curatoria artistică, arhitectura de expoziție se integrează subtil în spațiu, devenind aproape invizibilă: pare a locului. Piese ceramice, blocuri de sticlă, oglindiri de „apă” sau vestiare regândite în cheie contemporană complementează spațialitatea complexă a monumentului și a expoziției, articulându-le în manieră sensibilă. După ce festivalul s-a încheiat, piese din scenografia de expoziție au rămas în spațiu, devenind o adiție permanentă a interioarelor.