Caravana se face și se desface

Autor(i):
arh. urb. Adela Trif
arh. Mihai Trif
arh. Iulia Periețeanu
arh. Oana David
Biroul:
Getrix Comunitate
Colaboratori:
stud. arh. Cosmin Ticuș (grafică)
stud. arh. Sabina Tudor (grafică)
arh. Albert Dobrin (fotografie)
Ancuța Simion (grafică)
Localizare:
România, jud. Dolj, Craiova
Parametri:
RH: -

Comentariul autorului:

Proiectul Caravanei vine ca un pas firesc și necesar în continuarea acțiunilor demarate și desfășurate de Getrix Comunitate pe parcursul a mai bine de zece ani. Recent am activat în scopul regenerării urbane și revitalizării rurale pe teritoriul municipiului Craiova si comunei Diosti prin: educația de arhitectură și spațiu construit, interacțiune cu locuitorii orașului, dialog cu administrația publică locală și echipele de elaborare a strategiilor de dezvoltare.
Aspectele pe care Caravana le urmărește în întreg procesul de dialog cu locuitorii orașului sunt: coagulare de comunități implicate și informate, educație de arhitectură și spațiu construit pentru copii și nu numai, invitația deschisă la dialog și paticipativitate, inițierea unui proces de conștientizare, analiză, sinteză și solutionare a diverselor provocări.
Caravana reprezentă pe toate planurile motorul tuturor intențiilor noastre cu un fundal puternic în acțiunile desfășurate până în prezent și este imboldul care ne ajută să ajungem la o masă critică de oameni implicați care poate genera si dezvolta singură ulterior, în mod sustenabil, intențiile menționate anterior.
Înainte de carvana materializată sub forma unui obiect fizic, caravana Getrix Comunitate a însemnat acțiuni sporadice împrăștiate în tot orașulul și realizate cu ajutorul obiectelor împrumutate. Mobilitatea, caracterul efemer și transormabil au jucat un rol principal în decizia de design. Mobilierul expandabil montat pe baza unei remorci si protejat de interperii de o prelata pe cadru metalic face posibile aceste lucruri.

Același obiect, diferite funcții
1. depozitare
Atunci când este nevoie de ea, caravana poate acoperi suprafețe extinse, dar atunci când este închisă ea ocupă mai puțin spațiu decât un loc de parcare.
Elementele mobile -mesele, băncuțele, suporturile de expunere, recuzita, consumabilele și panourile explicative-sunt chitite cu eficient în mobilierul fix și semi-fix al caravanei, care la rândul său include și o gradenă, trepte, rafturi și buzunare secrete.
2. loc interactiv
Elementele din componența Caravanei se pot adapta diferitelor locații și activități necesare procesului interactiv care caracterizează acțiunile noastre. Diversele conformări spațiale ale Caravanei permit ca ea să devină suport pentru expoziții, ateliere destinate copiilor, întâlniri de lucru, conferințe în aer liber, spații de joacă și dialog.
3. reper
Odată amplasata în spațiul public, oriunde este nevoie de ea, Carvana va funcționa ca un reper temporar și va atrage curioși întocmai precum un magnet. Odată desfăcută ea umple locuri goale și crează medii informale, ce facilitează dialogul cu un public foarte larg. Participarea nu presupune folosirea unor resurse mari de energie sau timp, așa că orcine poate să se implice, contribuind la formarea unei idei colective legate de percepția asupra orașului, satului, cartierului sau cvartalului puse în discuție.

Un Pact pentru un Oraș Prietenos
Getrix înseamnă munca în care pun suflet de aproape treizeci de ani arhitecții Nicolae și Mariana Trif și este fundația pe care se construiesc diverse acțiuni în slujba comunității.
Getrix Comunitate este o inițiativă civică ce activează în scopul regenerării urbane și revitalizării rurale pe teritoriul Craiovei și județului Dolj. Prin această inițiativă ne propunem să intermediem și să simplificăm dialogul dintre administrație și locuitori. Instrumentele principale în acest proces sunt informarea, educarea și implicarea civică.
Deși în continuă creștere și diversificare, la nivel de nucleu suntem un grup de arhitecți și urbaniști uniți de aprecierea pentru artă, dragostea pentru patrimoniu, pasiunea pentru arhitectură, experiența în urbanism, grija pentru natură și încrederea în comunitate. Considerăm că prezența și manifestarea noastră în spațiul public este impetuos necesară și capabilă de a produce o schimbare sustenabilă.
Scopul nostru principal prin toate acțiunile întreprinse vizează îmbunătățirea calității vieții, creșterea confortului urban și nivelului de trai. Ne dorim ca împreună cu oamenii să legăm un pact pentru un oraș prietenos.
Paragrafele ce urmează detaliază principalele proiecte Getrix Comunitate.

Trei Inele de Micromobilitate
Proiectul celor Trei Inele de Micromobilitate solutionează, sub forma unor trasee prietenoase cu pietonii și bicicliștii, necesitatea craiovenilor de a se deplasa în siguranță, mai confortabil și facil, îmbunătățind contactul omului cu mediul construit. Acest proiect, în stadiul lui de concept a fost validat și introdus în viitorul Plan Urbanistic Genertal al Municipiului Craiova, actualmente în lucru.
Caravana poate fi un reper-magnet pentru toți trecătorii, punct de plecare și sosire pentru trasee de bicicletă, dar și un spațiu de expoziție al proiectului de micromobilitate.

Curtea Blocului
Prin proiectul de regenerare urbană a curților de bloc craiovene facem cunoștiință cu oamenii și locurile publice cele mai apropiate de intimitatea locuirii lor și ne propunem, ca odată înțeleasă situația existentă, să aducem o intervenție concretă, specifică locului și generatoare de schimbare în bine. Proiectul a fost inițiat în cadrul festivalului Street Delievery Craiova 2021 prin ateliere educative destinate copiilor și a continuat în 2022 prin întâlniri de lucru cu adulții. În noiembrie anul trecut, caravana și-a început turul curților de bloc cu o incintă ascunsă plină de pisici, cărămidă roșie, plante perene, sunet de ciocănitoare și mașini, și în compania unor studenți peisagiști și a multor gazde primitoare.
Caravana poate crea mediul de dialog pentru interogarea existentului și căutarea de soluții pentru îmbunătățirea vieții urbane.

Dioștei
Acțiunile noastre din Dioști, cu caracter puternic educativ și participativ, au ca scop pe termen lung revitalizarea rurală prin promovarea patrimoniului cultural și activarea comunității locale.
Proiectul interbelic al satul-model Dioști este în sine un exemplu de modernizare sustenabilă și o inspirație pentru munca noastră. Satul-model Dioști este un experiment ce sintetizează gândirea Școlii Sociologice fondată de Dimitrie Gusti. Arhitectura acestui loc este unică datorită deosebitei colaborări dintre sociologi, etnografi, arhitecți, ingineri agronomi, meșteri, săteni și stat.
Caravana poate deveni cea mai distractivă sală de clasă.

În esență, Caravana este un spațiu public pe roți, un instrument pentru desfășurarea unei multitudini de acțiuni educative și participative.