Magazin Zero Waste Bucuresti

Autor(i):
arh. Anamaria Olteanu
arh. Silviu Olteanu
Biroul:
Atelier Vitamina www.atelier-vitamina.ro
Colaboratori:
fotografii: Iulia Manițiu
asamblare mobila: clienti si sustinatori ai magazinului
echipa comunicare vizuala pe baza de voluntariat: Mădălina Ciobanu, Ioana Enache, Oltea Enache, Alina Preda
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

Este nevoie de un sat întreg ca să crești un copil, și de o întreagă comunitate ca sa crești un proiect cu sens.
Zero Waste București este un magazin anti-risipă. Genul de loc care vrea să contribuie la reducerea plasticului de unică folosință, dar și să ghideze publicul spre a consuma mai puțin și a cumpăra mai conștient. Este un proiect curajos, deschis în lunile finale ale pandemiei de Coronavirus - o perioadă căreia multe afaceri mici nu i-au supraviețuit. Zero Waste București are ca menire încurajarea obiceiurilor sustenabile și responsabilitatea față de mediu; misiuni pe care le îndeplinește prin reducerea numărului de deșeuri rezultate din cumpărăturile zilnice. Magazinul comercializează produse și alimente la vrac, din materiale compostabile, și în ambalaje circulare ce pot fi returnate. Pentru a descuraja folosirea pungilor din plastic, fiecare client trebuie să vină de acasă cu recipientul său și să achiziționeze atât cât are nevoie pentru a evita risipa. De aceea produsele – de la ceaiuri, condimente sau alimente, și până la detergenți de vase sau de rufe – sunt vândute la vrac. Cu alte cuvinte, fiecare client cumpără exact cât îi este necesar.
Povestea magazinului a început cu o pagină Facebook și un cont Patreon. Aici, cei interesați de ideea încă incipientă puteau dona bani pentru viitorul proiect. Prin campania aceasta de crowdfunding, oamenii din comunitate au donat câte 5 euro în fiecare lună, pentru a asigura chiria spațiului timp de un an. Membrii comunității au ajutat-o personal pe Ana-Maria în a pune pe picioare magazinul. Au venit cu unelte, au montat rafturi și au umplut borcane pentru marea deschidere. Serviciile de design de interior au fost oferite pro bono, iar obiectele de mobilier - mesele, rafturile și recepția - au fost făcute din paleți donați, refolosiți și montați cu ajutorul membrilor comunității de susținători ai proiectului.
Magazinul este punct de livrare pentru ferma Bio & Co. și are o zonă de colectare a resturilor vegetabile compostabile, care sunt transportate apoi în sistem de voluntariat către Grădina Molcom. Există un sistem de abonamente lunare prin care membrii comunității pot susține proiectul. S-a format o echipă de voluntari care ajută în magazin și care susține comunicarea vizuală pe rețelele de socializare, făcând din această idee un spațiu creat cu adevărat
ÎMPREUNĂ.