Casa Zefiro

Autor(i):
arh. Andreea Mocan-Di Rosa
arh. Andrea Di Rosa
Biroul:
Studio A Arhitectură & Design, adresa: Cluj-Napoca
Colaboratori:
Napoca Mobart Serv, Baplan Bau, OMRI Design, Ikon Ideea, Apollo Romania, Nige Impex, Prima Lighting. Foto: Simion Sebastian
Localizare:
România, jud. Cluj

Comentariul autorului:

În dezvoltarea proiectului pentru Casa Zefiro, am fost contractați atât pentru designul interior, cât și pentru designul exterior al casei existente. Beneficiarii și-au dorit un design minimal, eficientizarea parterului și spații de depozitare. De asemenea și-au dorit să păstreze mobila de bucătărie și patul din dormitor.
În interior, cea mai mare provocare a fost parterul casei – un open space multifuncțional, ce includea o zonă tip hol, biblioteca, bucătăria, locul de luat masa și camera de zi. Deși parterul îndeplinea toate aceste funcțiuni, aproape jumătate din suprafața spațiului era ocupată doar de hol sau de zonă de trecere. Principala noastră intervenție la parter a fost, introducerea unui mobilier multifuncțional, în jurul căruia am reorganizat circulația și fluxul de mișcare. Am creat astfel în jurul mobilierului zone distincte. Pe partea dinspre intrare am configurat o bibliotecă, în fața căreia am așezat două fotolii și am creat, un spațiu care în italiană se numește „salottino d’ingresso” – salonul de primire a oaspeților. Pentru că ne-am ocupat și de designul exterior, am adăugat și o nouă fereastră pe fațadă astfel zona de intrare și „salottino d’ingresso” este mult mai luminoasă. Pe latura dinspre bucătărie și locul de luat masa, mobilierul dispune de un spațiu pentru aparatul de cafea și un frigider incorporabil pentru vinuri iar pe partea dinspre baie, este loc de depozitare. Indiferent de unghiul din care privești, mobilierul multifuncțional a adăugat o dimensiune estetică interesantă datorită faptului că a fost placat cu sticlă vopsită neagră, oferind reflexii captivante și o senzație de eleganță. În zona de living, am schimbat poziția televizorului. Prin această simplă mutare, am reușit să eliberăm spațiu valoros și să facilităm accesul spre terasă, care înainte era blocat de canapea. În bucătărie, spațiul de depozitare nu era suficient și am propus să reconfigurăm baia de serviciu. Pentru că dușul din această baie nu era foarte des folosit am hotărât să renunțam la el în favoarea unul spațiu de depozitare în bucătărie.
Scările interioare erau într-o stare destul de deteriorată, chiar periculoasă. Nu aveau balustradă, treptele erau inegale iar placajele de lemn de pe trepte erau dezlipite. La scări s-a lucrat foarte minuțios, să fie egale și îndreptate. Balustrada propusă este în ton cu mobilierul multifuncțional, din panouri din sticlă neagră care se întind de la o rampă de scară la alta făcând legătura între etaje.
La etaj nu a fost nevoie de intervenții majore. În dormitorul matrimonial a fost păstrat patul și adăugate câteva elemente de design și mobilier pentru a-l transforma într-un spațiu cât mai relaxant. Camera de oaspeți a fost transformată în cameră de oaspeți plus birou pentru a avea posibilitatea de a lucra de acasă. O cerință tot mai des întâlnită în ultimii ani. Trebuie menționat și elementul cel mai interesat de la etaj care se găsește în baie și este un lavoar din lemn de stejar făcut la comandă.
Aceste transformări au revigorat Casa Zefiro, făcând-o mai funcțională și mai plăcută, satisfăcând astfel nevoile și preferințele locuitorilor săi, și punând în evidență echilibrul sublim între formă și funcționalitate în designul interior și exterior al casei.