Conversie Moara lui Assan - Centru de Industrii Creative

Autor(i):
Andreea Marian
Îndrumători:
Prof. Dr. Habil. Florian Stanciu
Universitatea:
Universitarea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București
Facultatea:
Arhitectură
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Patrimoniul industrial reprezintă o parte semnificativă a identității istorice și culturale a orașului București, Moara lui Assan fiind un caz proeminent și o prezență puternică în zona din care face parte. Redeschiderea sitului față de clădirile din jur este un gest esențial în reântregirea urbanistică a locului, iar alocarea unei suprafețe majoritare a terenului unui parc reprezintă intenția de a oferii un spațiu public, de loisir, vecinătăților.
Pentru a completa incinta existentă a ansamblului proiectul propune un nou obiect, o cruce structurală, ordonată de un grid are mai apoi pernește spre oraș. Apare un țesut ordonat, care să contrasteze caracterul existent al ansamblului. Acest țesut este unul cu densitate mare și înălțime mică, asemănător țesutului existent de locuințe unifamiliale vecin.
Astfel se întregește insula urbană și orașul ajunge la pragul monumentului, cât mai aproape de acesta, punctul de început fiind al patrulea corp care relaționează cu ansamblul, de la care pornește un grid construit care se continuă cu țesutul urban și care continuă spre infinit.