Manufaktura - Platformă pentru industrii creative

Autor(i):
Olariu Florin
Îndrumători:
Sef lucr. Dr. Arh. Dumitrașcu Aurora-Irina
Universitatea:
Universitatea Tehnica G.H. Asachi
Facultatea:
Facultatea de Arhitectură G.M. Cantacuzino
Localizare:
România
Parametri:
RH: S+P+2E

Comentariul autorului:

Industriile creative sunt contributori majori la o societate bazată pe cunoaștere. Complementare industriilor tradiționale (tehnologice/inginerești), acestea, împreună, generează inovații cu impact major pentru competitivitatea și bunăstarea oamenilor.
Pe scurt, industriile creative vizează tot ceea ce este produs de creativitatea artistică şi ştiinţifică şi are potenţial industrial, adică intră în circuitul economic, produce valoare, generează venituri publice prin taxele şi impozitele plătite, creează locuri de muncă şi profit, ajută la dezvoltarea regională şi naţională.
Propunerea are ca scop crearea unui spațiu care să faciliteze contactul direct, schimbul de idei, practica si dezvoltarea de competențe, incurajarea mobilitatilor profesionale si a legaturilor intre profesionisti din diferite domenii sub aceeasi sfera a creativitatii. Se doreste creearea unui ecosistem dinamic deschis în care găsești spații de co-working, ateliere individuale si in regim de sharing, ateliere de lemn & metal, spatii de prototipare si testare, vopsitorie si zone printare 3D, studio-uri private, spații de întâlniri și evenimente si alte spatii conexe. Utilizatorii tintă sunt antreprenori ce activează în domenii diferite precum : design de obiect, arhitectură, pictură, sculptură, graphic design. Ansamblul cuprinde facilităti mixte iar acest mix de functiuni asigură sustenabilitatea spatiului si asigură o diversitate de utilizatori si proiecte. Comunitatea astfel formată este alcătuită din profesionisti si mestesugari veniti din domenii diferite, dar care pot conlucra la un loc. Datoriă spatiilor componente, complexul poate deveni si loc de practică profesională penru studentii din scolile profesionale de meserii sau pentru publicul curios de modul de lucru si dezvoltare a obiectelor. Tema de proiectare vizeaza o stare de echilibru intre spatiile de tip atelier individual, spatiile de co-working, spatiile de workshop pentru public si zonele in care utilizatorii se pot documenta sau spatiile in care pot avea loc evenimente culturale. Intercatiunea cu publicul se poate realiza in zonele de workshop, de expunere a produselor rezultate in anasamblu, in salile de evenimente si documentare sau in zonele de alimentatie publica de tip restaurant si cafenea.
Biblioteca de materiale va fi o colecție extinsa si constant reinnoita de mostre de materiale, dedicata tuturor profesionistilor care lucreaza cu materiale, elevilor si studentilor, universitatilor de profil, dar si organizațiilor care dezvolta produse si materiale noi si au nevoie de această resursa.