Reabilitare sediu administrativ

Autor(i):
Arhitectură: Elena Florea-Dumitrescu
Echipa Kreate-Studio de arhitectură

Rezistență: Florin Grigore

Editare Foto: Raluca Mărăcine
Maria Marinoiu

Manager Proiect: Cristian Florea
Biroul:
Kreate-Studio de Arhitectură Dumitrescu&CO
Localizare:
România, jud. Argeș, Pitești
Parametri:
RH: P+2E / Sd: 363 m2 / Su: 289 m2 / POT: 69 / CUT: 1.94 / Cost: 330 €/m2

Comentariul autorului:

Imobilul prezentat se află în Municipiul Pitești, în zona centrală, pe Bulevardul Republicii, în proximitatea Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer - Cumpăna” și a Teatrului Alexandru Davila – clădiri reprezentative pentru arhitectura orașului. Terenul este unul specific zonei, cu latura scurtă către bulevard, cu suprafața de 193,00 mp, iar clădirea existentă are suprafața de 121,00 mp.

Context. Între secolul al XVIII-lea și secolul al XIX-lea, zona ce aparține acum centrului Municipiului Pitești a suferit multiple modificări urbane, procesul finalizându-se printr-un plan de aliniere a caselor, aprobat de "Departamentul trebilor din înăuntru" în 1850, care implică demolarea mai multor construcții. Pe parcursul sec. XIX, orașul s-a dezvoltat păstrând aproape neschimbat orașul medieval, îmbrăcându-l doar într-o haină adaptată gustului epocii, dar această fațadă a fost atât de bogat și de prețios împodobită, încât a pus în umbră suportul multisecular pe care s-a modelat și a creat în cele din urmă falsa opinie că orașul s-ar fi constituit la sfârșitul sec. al XIX-lea, pe locul unui sat de tip răsfirat. Clădirea ce face obiectul studiului de față a fost finalizată în anul 1997, având funcțiunea de servicii, mai precis agenție de asigurări.
A fost neutilizată timp de 20 de ani, lăsată să se degradeze, până în momentul în care s-a luat decizia vânzării acesteia. Beneficiarul proiectului nostru a achiziționat imobilul în cadrul unei licitații, cu scopul de a investi în renovarea lui după care să îl poată oferi spre închiriere.
Construcția existentă în zona centrală a Municipiului Pitești, avea o arhitectură neutră, fără să prezinte elemente arhitecturale de valoare, decorații, sau detalii care să poată fi integrate în fațadele propuse. Soluția proiectului a trecut prin mai multe faze, pornind de la ideea de a se realiza o imagine arhitecturală de actualitate, care să se integreze în contextul fondului contruit. Acestea au fost prezentate pe rând „Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice” însă au fost respinse cu recomandarea de a se încerca o integrare a clădirii în contextul urban prin preluarea de elemente arhitecturale de la clădirile învecinate.

Concept. În urma unei analize contextuale, s-a constatat ca în frontul stradal al Bulevardului Republicii se remarcă fațade tratate în stil neoclasic, printre care și Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer - Cumpăna”, ridicată în 1886, opera arhitectului Ioan N. Socolescu. Aceasta a fost primul sediu al Primăriei Municipiului Piteşti (până în 1970) și monument istoric de importanţă naţională, înscris în Lista Monumentelor Istorice de categoria A, având codul AG-II-m-A-13424.01.
Conceptul fațadei integrează elemente decorative preluate din fațada Galeriei de Artă (fosta primărie) și din fațadele clădirilor învecinate, realizăndu-se o tranziție către arhitectura modernă prin suprafețe ample rectangulare, curate, în partea stângă a accesului principal.

Descrierea proiectului. Din dorința de a urma sfaturile „Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice” fațada propusă integrează elemente decorative întâlnite în fronturile stradale adiacente clădirii. Fațada principală a clădirii din Bulevardul Republicii Nr. 60 are o proporție care depășește înălțimea la cornișă a caselor învecinate, astfel că în ideea de a menține vizual continuitatea cornișelor existente, s-a realizat un fronton la partea superioară a primului etaj, care împarte fațada în două registre orizontale. Frontonul deschis la culoare, ca și restul registrului inferior, se proiectează pe fațada ultimului nivel care a fost tratată într-o manieră sobră/culoare închisă, astfel încât să fie perceput ca plan secundar. Elementele decorative ale balustradei de la etajul al doilea au fost preluate de la imobilul de locuințe colective situat vis-a-vis.
Ferestrele existente au fost reconfigurate astfel încât să se obțină o proporție de plin-gol similară fațadelor neoclasice din zona protejată și să ofere suficientă lumină naturală spațiilor interioare. S-a optat pentru o culoarea închisă a tâmplăriei din dorința de a oferi profunzime golurilor si de a obține un joc de lumini și umbre pe fațadă.
Alegerea materialului de placare a curții și terasei de la drum (piatră naturală) a fost dictată de recomandările Proiectului de Regenerare urbană a centrului Municipiului Pitești, aprobat și implementat în urmă cu câțiva ani.
A rezultat astfel, o clădire monobloc, cu o fațadă echilibrată care îmbină armonios elemente decorative de referință existente în mediul construit adiacent.
În momentul de față, în clădirea din Bulevardul Republicii Nr. 60 are sediul o cunoscută agenție de asigurări.
În urma realizării investiției, construcția a rămas cu aceeași amprentă și același regim de înălțime, astfel că indicatorii urbanistici au rămas neschimbați: P.O.T. = 68.91 %, C.U.T. = 1.943.