Muzeu Rasova

Autor(i):
Arh. Ana-Maria Machedon
Arh. Georgică Mitrache
Arh. Dragoș Dordea
Arh. Bogdan Ispas
Biroul:
Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu"
Colaboratori:
Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Turism
cercetător Rodica Trifănescu
arheolog Adriana Panaite
Localizare:
România, jud. Constanța, Rasova
Parametri:
RH: P / Sd: 120 m2 / Su: 100 m2

Comentariul autorului:

Retrăirea istoriei este subiectul abordat de proiectul „Living Danube Limes – Valorising cultural heritage and fostering sustainable tourism by LIVING the common heritage on the DANUBE LIMES as basis for a Cultural Route” din Programul Transnaţional Dunărea, care reunește 19 parteneri din 10 ţări. Aria de desfășurare a studiului se întinde din Germania, până la Marea Neagră.

Proiectul dezvoltă strategii de experimentare a istoriei vechii frontiere a Imperiului Roman de-a lungul Dunării, cu scopul creării unei noi rute culturale la nivel European. Pe teritoriul României, Limesul conţine numeroase situri arheologice, multe aflându-se în zone rurale, puţin cunoscute și greu accesibile.

Cercetarea, realizată de echipa Universităţii de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” în colaborare cu Institutul Naţional de Cercetare și Dezvoltare în Turism, a cuprins, într-o primă etapă, studierea tuturor siturilor arheologice romane de-a lungul Dunării din România și completarea datelor lipsă. A urmat un studiu detaliat pe situl arheologic pilot, Sacidava, din apropierea comunei Rasova de pe malul Dunării, din judeţul Constanţa, unde au fost dezvoltate strategii pentru introducerea sitului și a micii localităţi din apropiere, în circuitul turistic cultural internaţional.

În urma cercetării a fost definită o strategie de identificare a celor mai potrivite măsuri non-invazive pentru sporirea vizibilităţii siturilor arheologice din zonele rurale, conservând atmosfera istorică autentică și identitatea locală. Soluţiile propuse au servit drept ghid de implementare a unor mici intervenţii pentru toate siturile pilot din ţările implicate în proiect în zone rurale sau naturale.

În cazul comunei Rasova, lângă situl roman de la Sacidava, s-a realizat conversia fostei grădiniţe sătești, într-un mic muzeu de istorie și etnografie, care sa păstreze artefactele istorice și să ofere vizitatorilor informaţiile necesare viitoarei rute turistice internaţionale. Muzeul găzduiește în acest moment expoziţia „Limesul Dunărean în România” și o hologramă a fostei cetăţi de la Sacidava, create în cadrul proiectului. Spaţiile au fost optimizate pentru noua funcţiune, întreaga clădire fiind refacută în culorile și proporţiile specifice culturii romane.
Un element important al proiectului a fost reconstruirea unei galere romane din secolul al IV-lea prin tehnici istorice. Ambarcaţiunea a navigat prin toate ţările de pe Dunăre conectând siturile pilot, punctul terminus fiind Hârșova. Sosirea la Rasova a fost celebrată cu un mic festival de re-enactement și inaugurarea Muzeului din Rasova în toamna anului 2022.