Centru Salin de Relaxare și Terapie Slănic

Autor(i):
arh. David Baciu
Îndrumători:
arh. Mihai Duțescu
Universitatea:
UAUIM
Facultatea:
Arhitectură
Localizare:
România
Parametri:
RH: S+P+3E

Comentariul autorului:

A fi împreună presupune a înțelege contextul în care trăim și resursele pe care le avem. Într-o lume în care regândim posibilitățile de a trăi și de a ne dezvolta, proiectul imaginează un cadru diferit a interacțiunii de la om la om în comunitate: salina.

Deși este un element natural în aparență banal, sarea, a reprezentat pentru secole o resursă vitală care a susținut comunități întregi și pe fundamentul căruia s-a dezvoltat și orașul Slănic.

Întreg demersul a avut la bază reabilitarea celei mai adânci saline din Europa și implicit rezolvarea unei probleme la nivel urban.
În prezent, cel mai mare disconfort este dat de lipsa segregării între accesul minerilor și cel al turiștilor în salină. Întreg demersul a luat naștere în jurul reabilitării vechiului turn de acces ce este totodată un reper major la nivelul orașului.
Extinderea dorește să fie una subtilă în raport cu elementele existente, preluand direcțiile principale trasate de clădirile aflate pe sit, dar și de topografia locului.

La nivel senzorial proiectul defineste o serie de experiențe diferite potențate prin configurația spațială la nivel arhitectural: zona minerală (salina și biblioteca de sare), curtea interioară cu apă sărată, gradina cu plante saline.