Concursul Internațional de Arhitectură Buildner „Casa umbrelor”

Autor(i):
Maria Tîlvescu-Nicula
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Concursul Internațional de Arhitectură Buildner „Casa umbrelor”
În cadrul competiției, soluția prezentată a obținut Premiul I

Provocarea lansată de concursul Buildner – „Home of Shadows” a fost aceea de a imagina o locuință care să poată funcționa atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții, folosindu-se doar de lumina naturală. Situl este unul imaginar.
Am abordat tema proiectului ca fiind un studiu al luminii sau, mai precis, al dialogului dintre lumina și suprafața curbă.Intenția principală a fost aceea de a obține spații fluide, suprafețe învăluite și îmbrățișate de lumina naturală.
În proiect sunt prezente umbre de diferite naturi: întâlnim umbre diluate în gradiente, care alunecă pe suprafețele curbe, odata cu mișcarea lentă a soarelui, dar și umbre și lumini vii, tremurătoare, ce pulsează cu rapiditate, reflectate în suprafața apei.
Geometra se tensionează odată cu parcurgerea spațiului: trecerea este treptată, de la curba moale a zidului ce definește curtea până la volumele ritmate ale absidelor din sectorul introvertit.
Obiectul este monomaterial și face referire directă la formele minerale naturale, la felul în care pietrele se sprijină una asupra alteia, compunând spații surprinzatoare, unde lumina îsi croiește mereu loc prin alăturările imperfecte.
Extrovertire – un volum-aripă
Elementul dominant al compoziției este volumul plutitor, ce se înclină către curte ca o aripă, ca o suprafață ce octrotește. Arhitectura joacă rolul unei pânze, al unui suport pe care sunt proiectate umbrele vegetației prezente în curte.
Structura din interiorul „aripii” este o rețea de grinzi metalice zăbrelite. Coaja exterioară este realizată din beton turnat pe cofraj de nisip. Este obținută astfel o suprafață neregulată ce găzduiește un întreg univers de micro-umbre. Geometria acestuia permite pătrunderea în interior a unei cantități generoase de lumină, atât în timpul zilei cât și în timpul nopții.
Perimetrul piscinei „alunecă” sub limita acoperișului, asigurând o bună ventilare a spațiului și menținând aerul la o temperatură optima.
Zona deschisă a locuinței este zona accesibilă invitaților (locul de luat masa și o zonă cu canapele) și se continuă neîntrerupt cu spațiul curții.

Introvertire: o înșiruire de abside
Sectorul introvertit este complementar cu zona deschisă a casei, însă poate funcționa și complet autonom. Este compus dintr-o serie de alveole conectate de o spină boltită destinată circulației. Lumina pătrunde în interior prin absidele modulelor ce funcționează ca niște pâlnii, dar și prin golurile decupate ritmic în volumul destinat circulației. Aici întâlnim dormitorul cu baia aferentă, spații de depozitare, bucătăria, un living-room privat și o scară de acces către terasa superioară.

Curtea
Prin amplasarea volumelor, curtea este împărțită în două zone: zona majoră, accesibilă publicului, conectată cu partea deschisă a casei, și curtea secundară, aferentă sectorului introvertit.
Perimetrul incintei nu are o formă rigidă, perfecta, ci una organică, curbată pentru a îmbrățișa vegetația deja existentă pe sit.