[ZAB] za’abeel tower. dubai / Clădire semnal pentru Dubai

Autor(i):
dr.arh. Alexandru Crișan, dr.arh. Ana-Maria Crișan
Biroul:
CRISAN ARCHITECTURE & Engineering Srl
Colaboratori:
Colaboratori:
arhitectură: arh. Angela Grigore
Localizare:
România

Comentariul autorului:

[ZAB] za’abeel tower. dubai
/ Clădire semnal pentru Dubai

Când ÎMPREUNĂ scriem pe cer cu cuvinte din nisip, spulberate de vânt... când cuvintele se transformă, se re-materializează, se rescriu... o metafora a temporalității, a vremelniciei ce îmbină trecutul cu prezentul, tehnologia cu tradiția, religia cu contemporaneitatea, pentru ca împreună să poată materializa imaginea iconică pentru noul oraș născut din nisip... și tot din nisip se materializează și turnul care scrie pe cer... Împreună tradus prin sustenabilitate și durabilitate, între inventie și inovație, turnul din nisip recristalizat, recrează gradina pierdută (hortus conclusus), dezvoltată pe verticală, (o alegorie a "gradinilor suspendate" ale Semiramidei), sustenabilă prin asigurarea apei rezultată prin condensare, circuitul apei pe verticală fără consum energetic etc.


Intro:
Ne imaginăm o imagine iconică pentru noua față a Dubaiului, o imagine care leagă armonios istoria și timpul prezent al acestui celebru oraș. Conceptual, această imagine iconică recreează simbolic, prin mijloace arhitecturale, transformarea alchimică de la o etapă naturală la alta, fără a distorsiona semnificația primei sau funcționalitatea celeilalte.

În consecință, considerăm locația elementul cheie al transformării și, întrucât acţionează ca o legătură între trecut şi viitor, propunem intervenţii minore la nivelul străzii/parcului. Acesta este modul nostru de a spune că credem în recrearea etapelor primordiale ale Dubaiului înainte de eforturile majore de urbanizare. Prin urmare, nu ascundem valoarea simbolică a nisipului aducând în centrul scenei abstracțiile moderne. În schimb, considerăm nisipul ca element primordial în munca noastră și căutăm doar modalități de a-și exprima impactul prin forme arhitecturale. Acesta este motivul pentru care considerăm dunele deșertului drept punct de plecare al proiectului nostru. Încercăm să găsim căi coerente și funcționale pentru a materializa valoarea de semnalizare a acestui simbol. Ulterior, aducem în viață arhitecturală conceptul de reprezentare a terenului prin intermediul transparenței cerului. Elementele principale ale proiectului nostru urmează și această abordare teoretică.

Turnul
Turnul spune o poveste simbolică simplă. Prezentăm tradiția sub forma semnelor. De la distanță, semnele devin desene. După examinare, desenele devin scrieri. Prin vizitare, sensul scrierilor devine evident, deoarece sensul cuvintelor devine clar. Avem un turn aparent de nisip, care din punct de vedere funcțional este un turn de aur, dar care conceptual este un turn de cuvinte. Dintre toate cuvintele pe care trebuie să le exprimăm în timp ce vizităm această clădire. Cel mai important, deoarece în spatele cuvintelor se află simboluri primordiale, precum nisipul, nu există pericol de a pierde sau cale de comunicare. Nu construim un turn Babel modern, ci, dimpotrivă, un turn care ne ajută să ne înțelegem prin funcționalitatea sa. Turnul cuprinde două elemente cheie: pielea cu gravuri decorative și grădina verticală accesibilă prin lifturile din hol. Turnul materializează o reprezentare iconică a scrisului sacru al Coranului Sfânt. Menținem această evoluție într-un model arhitectural stilizat ca o modalitate de a sublinia ornamentația islamică în termeni atât de simbolism vizual, cât și spiritual. Inițial, modelul turnului s-a bazat pe un scenariu de imagine Kufic. Pe măsură ce proiectul a luat contur pe hârtie, modelul a evoluat într-o formă de reprezentare cu script cursiv, care combină vegetația decorativă și împletirea geometrică. În opinia noastră, modelele matematice sofisticate aplicate pe turn reflectă viața spirituală a islamului. Modelul geometric pleacă de la baza turnului din nisip și devine mai complex pe măsură ce urcăm spre cer. Rarefacția modelului structurii de pe vârful turnului sugerează transparența îmbunătățirii spirituale. Căutăm o noțiune arhitecturală a designului islamic care să accentueze nu doar elementele tradiționale de persuasiune culturală, ci și să sublinieze aspirațiile spirituale care conferă sens și rezistență unei astfel de construcții. Mai simplu spus, prin ridicarea unui semn, concretizăm un simbol. Este motivul pentru care în fiecare zi turnul, alimentat de lumina soarelui, scrie cuvinte în nisip. Umbra marcajelor, înrădăcinată în designul modelului islamic propus, se schimbă pe parcursul zilei, marcând evoluția continuă a marelui oraș Dubai. Așadar, considerăm că turnul propus este și un obelisc iconic al luminii, un ceas gigantic născut din nisipurile timpului și tradiției, reinterpretând zilnic sensul evoluției urbane constante. În plus, la baza turnului, chiar la intrarea principală, se află un bazin de apă. Așa cum o clădire se naște din idei, o oază se naște din apă. Mai mult, aceasta este legătura conceptuală cu următoarea noastră parte a construcției. În timp ce nisipul hrănește Turnul, apa hrănește o Grădină.

Grădina
Grădina aduce noțiunea de interior la un nou nivel. Nu este un simplu spațiu de întâlnire sau de plimbare, ci și încercarea de a recrea o oază în mijlocul deșertului, profitând de tehnologiile de ultimă oră ale prezentului. Dacă există o legătură între acest element al proiectului nostru și străvechile grădini suspendate luxuriante din Semiramis, acea legătură se găsește în faptul că odihna și confortul sunt, în esență, atemporale. Și pentru că și frumusețea este atemporală, am ales să ne imaginăm Grădina Edenului și să propunem grădina verticală din spatele clădirii de culoare verde. Reprezentările iconice păstrate de turn se află și pe pereții Curții. Spațiile funcționale propuse sunt ascunse în dunele de nisip pentru un impact vizual minor de la nivelul străzii. Accesul pietonal principal (dinspre vest) se face din aleea parcului, prin tunelul de trecere, care direcţionează vizitatorul în curtea principală. Curtea este principalul spațiu de distribuție prin spațiile de agrement propuse. Spațiile angajaților sunt separate de circulația publică majoră. Accesul prin parcare pentru angajați și vehicule de urgență și de serviciu este disponibil din aripa de est. Toate spațiile publice majore sunt organizate în jurul curții mari, urmând modele de funcționalitate. Dacă turnul este imaginea iconică a construcției ridicate din nisip, curtea reprezintă imaginea sa în oglindă din punct de vedere al funcționalității. Nu coboară aspirațiile, ci le înrădăcinează, prin intermediul accesului și al întâlnirilor. Curtea reprezintă „lumea subterană”, locațiile urbane accesibile în care se desfășoară activități culturale majore. Se opune scopurilor turnului, unde sunt situate centrele de activitati recreative (gradina, cantina, belvedere etc.). Curtea propusă funcționează ca un spațiu de conexiune între spațiile de conferințe, spațiile de expoziție și spațiile de cafenea pe de o parte și biblioteca pentru copii cu săli de proiecție și planetariu pe de altă parte. În partea de sud a curții, găsim intrarea principală în turn, ridicată pe liră din plantele vrăjitoare din grădina verticală care își găsesc apa necesară. Din acest atrium, publicul are acces prin controlul porții de securitate în grădina principală, situată între +0.00 și +100.00. A doua grădină este situată între +100.00 și +132.00 și are o cantină belvedere. A treia grădină este situată între +132.00 și +170.00 și încheie accesul la turn pentru vizitatori la nivelul +160.00 cu un punct de belvedere în jurul miezului orașului și golfului. Vizitatorii pot vizita grădinile turnului folosind lifturile moderne din sticlă. Există anumite niveluri în care pot interacționa cu natura, accesând vertical grădinile. Grădina ideală recreează spațiul de relaxare în concordanță cu parcul principal -Zabeel Park- unde este amplasat spațiul propus. Păstrăm imaginea creând nu o grădină orizontală, ci una verticală protejată. (traduce anonimă din engleză)

Tip: concurs internațional
ThyssenKrupp Elevator Architecture Award – Dubai