CHILIILE MĂNĂSTIRII SF. ELISABETA

Autor(i):
arh. Călin Chifăr
arh. Gicu Chistol
arh. Simona Or-Munteanu
Biroul:
LOGOS ARTĂ&CUVÂNT SRL
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj-Napoca
Parametri:
RH: D+P+E / Sd: 1030 m2 / Su: 745 m2 / POT: 8 / CUT: 0.20 / Cost: 1000 €/m2

Comentariul autorului:

Situată într-un cartier nou al Clujului, într-o zonă rezidențială cu locuințe individuale, este singura mănăstire ortoxodă urbană. Pe teren există 3 clădiri în care, actualmente, funcționează mănăstirea, a cărei comunitate adună 9 persoane.
Clădirea nou construită a trebuit să acopere necesitățile obștii de maici care s-a format de-a lungul anilor, cerință cu dificultăți de indeplinit, din cauza limitării suprafeței de teren ocupate. Corpul de chilii curprinde zona de primire, sala de mese, sala de întruniri, un apartament de protocol, chilii, funcțiuni auxiliare.
Arhitectura exterioară s-a dorit a păstrat din trăsăturile ansablurilor monahale din Tările Române și Balcani, cu pridvoare lungi, streșini largi și pante domoale.
Nucleul central al întregului, sala de mese, este tratat complet boltit, cu bolți sferice sprijite pe 6 stâlpi, finisați în frescă și praf de cărămidă. Bolțile lăsate în cărămidă aparentă, conferă interiorului o patină bizantină. Contactul direct, atât vizual, cât și tactil cu materialele naturale este o condiție intrinsecă în cazul unei așezări cel puțin monahale, dacă nu și secular.