Grădiniță cu program prelungit în Miercurea Ciuc

Autor(i):
Autori: VALLUM SRL, Miercurea Ciuc
arh. KORODI Szabolcs
arh. PONGRÁCZ Eszter
arh. LŐRINCZ Barna
arh. ANDRÁS Alpár
Colaboratori:
colaboratori:ing. OLÁH Mónika
arh. ALBERT TÓTH Csilla

Specialități Proiectant structură: TOTAL PROIECT GROUP SRL, Gheorgheni, ing. CSÍKI László
Proiectant instalații electrice: TIGRAWILL SRL, Miercurea Ciuc, ing. RÉSZEGH András, ing. GÁLL Attila
Proiectant instalații sanitare: DELTA INSTAL SRL, Miercurea Ciuc, ing. GEGŐ Tibor
Proiectant instalații termice și ventilație: NOVATHERM SRL, Miercurea Ciuc, ing SZENNER István
Proiectant peisagistică: WEST CON CONSULTING SRL, com. Ciceu, ing. peis. BIRÓ Hanna
Studiu geotehnic: AZOLIB SRL, Miercurea Ciuc, ing. Albert Zoltán
Executarea lucrărilor de reabilitare: 2020-2022
Localizare:
România, jud. Harghita, Miercurea Ciuc
Parametri:
RH: P+E / Sd: 1614 m2 / Su: 1366 m2 / POT: 24 / CUT: 0.37 / Cost: 1200 €/m2

Comentariul autorului:

Clădirea grădiniței cu program prelungit din Miercurea Ciuc a fost proiectată inițial în 2007. În 2016 proiectul a fost actualizat.
Amplasamentul se află într-o zonă a orașului în plină urbanizare, cu activități comerciale și rezidențiale în jur.
Ideea de bază este legată de ludic şi de percepţia copilului despre mediul care îl înconjoară.
Concepția volumetrică a clădirii pornește de la patru fluturi, segmente ale acoperișului peste etajul 1. Sub aceste fluturi se disting cromatic patru volume decalate. Aceste forme accentuate se desfășoară pe două nivele și adăpostesc funcțiunea de bază a clădirii, cele 8 săli de grupă. Pentru a păstra dominația fluturilor, în jurul acestora s-au prevăzut volume mai mici pe un singur nivel, preponderent cu funcțiuni anexă și o bucătărie.
Clădirea grădiniţei are o formă planimetrică în L, cu latura lungă în direcţia est-vest, şi se desfăşoară pe două nivele. Copii sosesc într-un hol amplu, unde au acces la zonele de vestiare. Din holul principal intră în sălile de grupă.
La parter, locul de luat masa este amenajat în vecinătatea fiecărei săli de grupă. La etaj locul de luat masa este amenajat într-un spațiu comun pentru 3 grupuri și separat pentru un grup, în apropierea sălii. Pentru fiecare grupă este amenajat un grup sanitar propriu.
Pe stânga intrării principale, dea-lungul faţadei nordice s-au amplasat birourile de administraţie, sala pentru educatoare, vestiarele, grupurile sanitare ale personalului şi depozite. Pe partea dreaptă al intrării principale s-a amplasat cabinetul medical cu sală de tratament şi izolator. De asemenea cu acces din exterior s-a amenajat spălătoria proprie a grădiniței, acces secundar folosit și de personalul din bucătărie.
În partea vestică al clădirii s-a amenajat bucătăria. Acesta are acces de deservire din sud-vest, din curtea de serviciu.
Curtea grădiniței s-a amenajat astfel, să se integreze clădirii și activităților specific programului arhitectural.
Curtea clădirii are trei zone cu utilizare diferită de către copii. Partea de sud va fi curtea destinată zonei de joacă în aer liber, cu spaţii verzi amenajate și loc de joacă. În partea de nord-est a terenului, se află intrarea principală pe amplasament. Această zonă are dimensiuni mai reduse, având ca element principal o rampă lentă spre intrarea principală în clădire cu elemente peisagere și vegetație ambientală în jur.
Spre nord s-a amenajat o curte cu caracter didactic și de recreere. Vegetație înaltă cu pomi fructiferi, zonă liberă pentru activități sportive și didactice.
Între cota parterului și curte există o diferență de nivel, clădirea grădiniței fiind înălțată din motive tehnice specific amplasamentului. Această diferență de nivel de 1,20 metrii a generat o amenajare cu taluzuri, alterate cu scări spre intrările separate a sălilor de grupă de la parter.
De asemenea, această diferență de nivel dintre cota de călcare în grădiniță și curte s-a preluat prin mobilier urban din diferite platforme pliate, realizate din lemn masiv.