CO(munity) experience - hub pentru nomazi digitali

Autor(i):
George-Lucian Zdrob
Îndrumători:
Șef lucr. dr. arh Călin-Gabriel Corduban
Universitatea:
Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iași
Facultatea:
Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” Iași
Localizare:
România
Parametri:
RH: S+P+5 / Sd: 6120 m2 / Su: 5100 m2

Comentariul autorului:

Nomadul este o persoană care se mută dintr-un loc în altul și renunță să mai aibă un spațiu permanent de locuit.Un nomad digital este o persoană care călătorește, dar în același timp folosește tehnologii precum internetul și dispozitivele mobile pentru munca la distanță. O trăsătură a acestor nomazi este faptul că sunt tineri – aproximativ 25-35 de ani, aceștia având caracteristici specific care ajută la definirea nevoilor pe care le așteaptă de la locuințele pe care le utilizează. Tinerii din această generație se caracterizează și prin însușiri precum: capacitatea de a folosi cele mai noi tehnologii, astfel încât distanța să nu fie o problemă pentru ei; nu caută să dețină bunuri materiale, mai importante pentru ei fiind calitatea și oportunitatea de a experimenta lucruri noi; conștientizarea ridicată a propriilor competențe. Astfel,în urma analizei sociale, se poate afirma că nomazii digitali așteaptă de la un loc un spațiu de calitate pentru muncă, trai și recreere.
Domeniul ales pentru elaborarea proiectului de diplomă este unul relevant atât pentru România , cât și pentru întreaga lume, mai ales în contextul actual, când individul caută să îmbine utilitatea muncii cu plăcerea de a călători și de a face parte dintr-o nouă comunitate. Orașul București face parte din topul orașelor preferate de nomazii digitali, acesta situându-se pe locul 31 (mondial), în principal datorită conexiunii rapide la internet și al costului de trai redus. În plus, existența unui proiect de lege ce urmărește să implementeze statutul de cetățean digital în România a creat un aflux de astfel de nomazi, însă infrastructura utilizată pentru întreținerea acestora este foarte scăzută, chiar inexistentă.
Soluția propusă este o clădire sau un ansamblu de clădiri de tip mixed - use care vor îndeplini toate cerințele specifice acestui tip de nomad și anume: componenta ce cuprinde locuirea (co - living), componenta tipică muncii (co - working) și cea care va îndeplini aspecte legate de loisir. Acest proiect va fi benefic atât pentru utilizatori, cât și pentru comunitatea locală, scopul principal fiind acela de a o integra prin plurivalența spaților comune. În urma studiului realizat asupra comportamentului nomazilor digitali am ajuns la concluzia că proiectul ar trebui amplasat într-o zonă semi-centrală, cu acces facil la principalele utilități ale orașului, tocmai pentru a-i face pe utilizatori să se integreze în cadrul comunității locale, scopul final fiind acela de a atrage tineri ce vor contribui la dezvoltarea orașului, din punct de vedere economic, social, dar și cultural.