GRADINA ARHITECTILOR

Autor(i):
Toma Claudiu, Wenczel Attila
Biroul:
PARASITE STUDIO S.R.L.
Colaboratori:
Palade Roxana, Ciosa Cristina, Domokos Attila, Mihuț Alexandra, Lazari Ludmila
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Terenul pe care se afla proiectul propus este unul tipic tesutului traditional al orasului Timisoara. Aflat in afara centrului orasului, la limita unuia dintre cartierele istorice, terenul este mai degraba caracterizat de prezenta spatiului verde, in esenta o gradina crescuta si dezvoltata aproape spontan, in care constructiile anexa sunt mai degraba parazitare. Cladirea principala, fosta locuinta, este aliniata la frontul stradal, urmand un mod de asezare specific zonei, dar care se pierde incet prin noile insertii. Odata intrat in spatiul curtii, trecand de limita portii, poti observa cum gradina este cea care dicteaza intregul parcurs, cea care delimiteaza si inchide vizual spatiul, ordonandu-l in acelasi timp.

Arhitectul Kazmer Kovacs in lucrarrea sa "Peisaj cu gradina si casa" descrie gradina drept o suprafata de teren amenajata in scopul de a fi locuita. In viziunea sa, singurele doua spatii care au fost menite dintotdeauna sa gazuiasca locuirea sunt casa - ca spatiu delimitat inchis, alaturi de gradina - spatiul deschis al locuirii.

De cand a fost preluat acest spatiu de catre Ordinul Arhitectilor, gradina a jucat un rol important in gazduirea evenimentelor organizate in cadrul filialei locale, rol pe care nu ar trebui sa-l piarda prin noua propunere. Nici cladirea principala existenta, dar nici o propunere viitoare nu poate, in opinia noastra, sa gazduiasca toate spatiile cerute in tema de concurs decat daca, alaturi de gradina, nu va alcatui un spatiu comun al arhitectilor, interior si exterior in acelasi timp, delimitat, zonificat si functionalizat, dar nu separat de viata orasului. Gradina si intrega amenajare peisajera trebuie sa joace un rol important in acest proiect, nu doar sa preia si sa completeze ambiental propunera ci, mai degraba, sa devina adevarata tema a acesuia, anume GRADINA ARHITECTILOR.

Prin interventii minimale, alaturi de noile cladiri propuse, proiectul reconfigureaza si zonifica spatiul curtii, fara insa sa-l modifice radical, pastrand vegetatia si zonele actuale.

Gardul existent a fost retras pentru a forma o mica piateta, un buzunar al strazii care te intampina la intrarea in noul sediu. La intrarea in curte, garajul existent a fost inlocuit de un spatiu deschis dar acoperit de o structura sheletala acoperita de vegetatie, care are un dublu rol: pe de o parte poate constitui o parcare protejata pentru spatiul de birouri dar care, pe de alta parte, poate fi eliberat in cazul unor evenimente si transformat usor pentru a gazdui o gama larga de activitati. Structurile exsitente ale curtii au fost reabilitate prin propunere, menite sa gazduiasca activitati temporare. Am considerat prezenta lor importanta in imaginea actuala a curtii verzi, spatii anexe tipice locuirii. Vegetatia existenta a fost pastrata, inclusiv cea crescuta spontan de-a lungul anilor in care curtea a ramas neingrijita, interventiile si toaletarile fiind mi imale, atat cat sa poata configura de-a lungul traseelor gradinii, mici spatii de odihna si relaxare.

Propunem un nou spatiu inchis, avand si un rol simbolic, o sera - un volum transparent care sa completeze spatiul casei existente, ca o replica efemera a acesteia. Sera devine in propunerea noastra un spatiu al activitatilor, vizibile din exterior, care permite comunicarea cu gradina in ambele sensuri, care ocroteste tot ceea ce se intampla la interior, fara insa sa desparta. Cladirea veche va fi reabilitata, pastrand volumetria, imaginea exterioara tipica si configuratia existenta a spatiilor interioare, aliniata la strada Diaconu Coresi, ca un semn, dublata de spatiul flexibil si deschis al serei. Daca volumul casei este o prezenta a trecutului care trebuie pus in valoare, spatiul nou este mai degraba o sugestie.

Sera este in esenta un spatiu care ocroteste o crestere, punand accentul pe activitatea interioara, gazduind evenimente si fiind caracterizata de flexibilitate. Intrega noua structura este realizata din lemn. Dimensiunea elementelor si configuratia acesteia nu are doar rol structural ci constituie de asemenea spatii pentru depozitare si expunere. In acelasi timp, datorita dimensiunilor alese, stuctura joaca un rol in umbrirea spatiului interior ajutand la circulatia naturala a aerului si climatizarea spatiului interior. Gradina participa si ea activ, gradand expunerea solara in functie de anotimp asemenea unui filtru natural.

Prezenta volumului este discreta datorita transparentei, expunand permanent tot ceea ce se intampla in interior dar, cu adevarat important este ca ea a fost gandita sa poata disparea odata ce si-a jucat pana la capat rolul pentru care a fost gandita, investitia a fost amortizata si daca nevoile reale ale filialei se vor schimba. Gandita modular si demontabila, in acel moment, cladirea poate fi dezmembrata, redand tot spatiul ocupat inapoi gradinii. E posibil intr-una din posibilele variante, ca in final, intregul spatiu al curtii sa devina in totalitate o mare gradina, avand pastrata doar vechea casa, ca un model al unei interventii firesti.