[blade] cresmina art center. portugal / Centrul de Artă Contemporană

Autor(i):
dr.arh. Alexandru Crișan, dr.arh. Ana-Maria Crișan
Biroul:
CRISAN ARCHITECTURE & Engineering Srl
Colaboratori:
Colaboratori:
arhitectură: arh. Ioana Turcanu
render: Panoptikon / arh.Tudor Vasiliu
Localizare:
România

Comentariul autorului:

[blade] cresmina art center. portugal
/ Centrul de Artă Contemporană

ÎMPREUNĂ cu aripi, asemeni unei lame ce taie aerul mediteranean, traversând timpul, într-un peisaj stâncos, "parazitând" rămășitele istorice... împreună cu natura, împreună pentru un viitor de co-existență pentru generațiile viitoare...

Despre concept…
Proiectul vizează reafirmarea fortăreței ca o incintă definită geometric, un obiect masiv introvertit camuflat în peisajul natural. Obiectul propus, suspendat deasupra ruinelor, accentuează relația metafizică cu peisajul existent. Acoperișul extins deasupra vestigiilor existente acționează asemănător unui parazit orizontal ce se redefinește într-o interpretare contemporană exprimându-și astfel identitatea emblematică.

Despre volumetrie…
Dezvoltarea geometrică tinde către o formă neregulată care unifică, sub același acoperiș, compoziția ortogonală a spațiilor interioare. Parazitul dezvoltă o relație specială cu urmele istorice existente detașandu-se prin închiderea vitrată de ruinele existente, folosindu-le ca ecran de proiecție; spațiul intermediar rezultat fiind utilizat pentru întreținere și ventilare naturală.

Despre acoperire…
Acoperirea constă într-un plan orizontal suspendat deasupra vestigiilor realizat dintr-o suprafață continuă metalică în culoare albastru închis care reflectă împrejurimile apropriindu-le spațiului interior în două modalități distincte: pe de o parte, lumina naturală ajută la transpunerea în spațiile interioare a ruinelor din vecinătate, pe de altă parte, atât la apus și la răsăritul soarelui plafonul reacționează asemănător unei suprafețe reflectorizante generând o compoziție complexă de culori amestecate neuniform. Efectul mișcarii continue a peisajului înconjurător este obținut prin redirectionarea imaginilor rezultate prin compunerea și descompunerea luminii naturale reflectate prin intermediul planului orizontal în interiorul clădirii.

Despre dispunerea funcțională…
Spațiile interioare compuse ortogonal accentuează relația dintre accesul în spațiul expozițional directionat și spațiul expozițional principal dezvoltat de-a lungul curții interioare. Modelele propuse pentru expunere în spațiul interior sunt suspendate în apropierea fațadei vitrate profilate pe peisajul panoramic existent. Galeria interioară se extinde în spațiul exterior de expundere redefinit de limita acoperișului. Flexibilitatea organizării spațiilor interioare suportă diverse moduri de dispunere funcțională: spațiul expozițional principal se extinde în spațiul accesului principal, și în zona sălii de conferințe în funcție de evenimentele organizate. Spațiile exterioare definesc două trasee expoziționale distincte: o rută exterioară zidurilor incintei, punctată de elemente locale înconjurând vestigiile existente în proximitatea zonei stâncoase și o rută secundară organizată în interiorul perimetrului definit de zidurile existente în relație directă cu galeria interioară și curtea.

Despre materiale (materialitate)...
Ca o reacție la materialitatea vestigiilor existente parazitul propune o abordare distinctă în ceea ce privește utilizarea materialelor pentru noua clădire. Structurată vertical în 3 registre diferite, materialitatea clădirii este transpusă în: acoperișul placat cu metal (reflexia luminii), registrul vertical transparent (flitrarea luminii) și pardoseala cu amprente tectonice mimând rugozitatea pietrei din peisajul stâncos existent (absorbția luminii).

Su = 530 mp, S amenajare = 1265 mp
Fortareața Cresmina, Cascais, Portugalia

Tip: concurs internațional
Premiu: mențiune