Restaurare, consolidare si modernizare ”Casa Fântâneanu” – centrul eparhial, social - cultural

Autor(i):
Arhitectura: șef proiect - arh. Sever Mitrache
Proiectant de specialitate: s.c. sm general invest s.r.l. Slatina
Structura: - ing. Alexandru Mitrache
- ing. Laura Cristina Mitrache
Instalatii: s.c. vicam cm s.r.l.
- ing. Victor Sorin Lacatus
Expertiza tehnica: - ing. Mihai Ursachescu
- ing. Adrian Stanescu
Expertiza de pictura: s.c. danart restaurari s.r.l.
Expert restaurator: Luminita Dana Postolache
Specialist restaurator: ioan Darida
Restaurator: Daniela Cristina Ilie
Restaurator: Rodica Pavel
Restaurator: Andreea Michescu
Arhitect: Petru Darida
Studiu topo: s.c. millenium topografica s.r.l.
Studiu geotehnic: p.f.a. Peligrad Aurel Danut
- ing. geolog. Aurel danut Peligrad
Constructor: s.c. cafmin s.r.l., s.c. stefa steel solutions s.r.l.
Biroul:
s.c. sm general invest s.r.l.
Localizare:
România, jud. Olt, Slatina
Parametri:
RH: s+p+1e+m / Sd: 819 m2 / Su: 570 m2 / POT: 54 / CUT: 1.63

Comentariul autorului:

Casa Fântâneanu a fost construită în anul 1846 sau la o dată anterioară de familia Lînaru, Elena şi Ioan Fântâneanu înfrumuseţând-o la exterior cu elemente decorative de factură eclectică şi în interior cu ornamente în stuc şi decoraţii murale. Până la construirea Palatului Administrativ în anul 1887, autorităţile judeţene au funcţionat o vreme în Casa Fântâneanu, iar regele Carol I care a venit în Slatina de cinci ori, a fost găzduit aici în timpul vizitei din anul 1872.
Comisia legatului prevăzut în testamentul defunctului C. I. Fântâneanu, eveniment consemnat în presa locală : „Primăria se îmbogăţeşte, astfel cu cel mai frumos, cel mai mare şi mai solid imobil din Slatina,, In anul 1938, primarul Smarand Constantinescu, procedează la declanşarea acţiunii de acceptare a legatului Tribunalului Olt, procedura legală fiind îndeplinită pe 13 septembrie 1938. Preluarea de către Primărie a clădirii este întârziată de procesul deschis de Constanţa Franco, acţiunea soluţionându-se în anii 1940 – 1941.
O bună parte din perioada comunistă şi după 1990, până în anul 1999, Casa Fântâneanu a fost sediul Direcţiei Agricole Olt; de atunci este abandonată şi starea ei se degradează pe zi ce trece.
DESCRIEREA LUCRARILOR:
Principalele lucrari au fost din categoria consolidarii zidariei cu bare din otel beton inglobate in zidarie in galerii forate si injectare cu mortar de ciment, si a planseelor cu structura paralela din profile laminate din otel cu pastrarea grinzilor din lemn originare, eliminarea cauzelor si efectelor umiditatii ascensionale prezente la subsol si parter, refacerea sarpantei si a invelitorii din tabla de titan zinc.
Restaurarea componentelor artistice din categoria stucaturilor, la exterior si la interior, si a picturii murale la pereti si tavane, au reprezentat etapele care au solicitat echipele de restauratori pe fiecare specialitate in parte.
S-au restaurat piesele de tamplarie interioara in mare parte autentice si componentele din metal, in special parapetul din fonta al balconului de pe fatada principala.
S-au executat pardoseli noi din piatra naturala si din lemn de stejar masiv si s-au refacut integral instalatiile de orice fel.
S-a realizat sistematizarea verticala astfel incat sa indeparteze apa meteorica din vecinatatea peretilor si s-a realizat instalatia de iluminat arhitectural.