Stadionul Rapid – Giulești

Autor(i):
Nemes Károly
Radu Gîdiuţă
Dragoş Mihai Dordea
Biroul:
Graphic Studio SRL
Colaboratori:
Arhitectură Graphic Studio SRL
Iulia Popescu, Zenaida Florea, Laura Mazalu, Andreea Petre, Andrei Varvara, Didier Chifan,
Iulia Stoianov, Florin Bucin
Tecon SRL – Bogdan Babici, Alex Maftei, Bogdan Brandiburg, Anca Ichim, Monica Streza, Andreea Precup (arh. interior)
Imagini 3D Iulia Stoianov
Signaletică Ciprian Robu
Structură Popp & Asociaţii SRL
Dragoş Marcu, Mădălin Coman, Ionel Badea, Vlad Dinu, Dragoş Alexandrescu, Tiberiu Vişan, Ștefan Grigoraș, Bodi Balazs, Mihai Dragnea, Alexandru Iacob, Liliana Năstase, Mihaela Matei, Rodica Botirca, Ana-Maria Suliman, Gabriela Furcela, Nina Ilie, Georgeta Lemnrau
Instalații MC General Construct Engineering SRL
Marian Cernovschi, Mihai Popescu, Silviu Tănăsie, Petrică Iancu, Ştefan Petre, Daniel Stan, Laura Oiţă, Marian Bâlcă
Arhitectură peisajeră Graphic Studio SRL
Sistematizare verticală Via Proiect SRL Silviu Brăteanu
Proiectant general
Construcţii Erbaşu SA, Popp & Asociaţii SRL
foto: Vlad Pătru
Constructor/antreprenor Erbaşu Total Construct SA, Concelex SRL si Terra Gaz Construct SRL
investitor/client Compania Naţională de Investiţii – CNI SA si Ministerul Transporturilor prin CS Rapid Bucuresti
Localizare:
România, București
Parametri:
RH: S+D+P+2E / Sd: 27430 m2 / Su: 25587 m2 / POT: 52 / CUT: 1.22 / Cost: 1348 €/m2

Comentariul autorului:

Tema de proiectare pentru Stadionul Rapid – Giulești a venit din start cu multe provocări. În primul rând trebuia transformată radical, practic înlocuită, una dintre cele mai vechi clădiri de stadion din România. Inaugurat în 1939, vechiul stadion cu tribune pe trei laturi, supranumit „potcoava” avea o arhitectură ce îmbina discretă o modernitate pură și elemente art-deco. O a doua provocare a fost amplasamentul urban, în contact direct cu Calea Giulești și cartierul omonim, la care s-au adăugat prevederile urbanistice cu noi distanțe obligatorii față de vecinătăți - 16m față de Teatrul Giulești (8m anterior) și 4m față de gardul cu căile ferate (anterior pe limita de proprietate). Împreună cu standardele noi pentru stadioane, care impun un confort sporit pentru spectatori, vizibilitate optimă și distanțe mai mari între rânduri, scaune și terenul de joc, realizarea stadionului de 14.000 de locuri s-a dovedit a fi o sarcină foarte dificilă. În al treilea rând, fostul stadion avea o serie de spații de antrenament pentru mai multe sporturi ce trebuiau să se regăsească și în noua configurație, fapt ce a determinat o mare complexitate spațială și funcțională în clădire. Nu în ultimul rând, termenul scurt de realizare (21 luni) și modul de desfășurare - design&build - au adus provocări atât în ​​proiectare cât și în execuție. Aceste provocări au dus către realizarea unui proiect unde cuvântul cheie a fost „intens”.
Pentru a depăși puternicele limitări pe orizontală, a rezultat o structură ce se dezvoltă vertical și care ține o consolă de 24 de m în numai 1,8m. Verticalitatea accentuată a structurii și repetiția acestei verticalități prin parasolare, a devenit un motiv arhitectural ce se combină cu tema modernității stadionului anterior. Astfel, închiderile spațiilor se realizează cu o fațadă liberă, ușoară, cu ferestre în bandă peste care se suprapun parasolare verticale ce subliniază prin distanțare și orientare diferită spațiile interioare. Închiderile exterioare albe care realizează o panglică în jurul structurii amintesc de modernitate, iar elementele verticale de accentele art-deco. Din punct de vedere al culorilor, alături de griul betonului aparent se regăsesc cele două culori ale clubului, alb și vișiniu – albul e prezent în exterior iar vișiniul definește atât spațiul terenului de joc prin scaunele în trei nuanțe vișinii cât și celelalte spații pentru spectatori si sportivi.
Toate aceste straturi determină un înveliș ce oferă profunzimi diferite. Datorită parasolarelor verticale, stadionul trece de la o imagine opacă, diafană, aproape ireală când e privit în lungul bulevardului, la o clădire concretă și transparentă atunci când e privit frontal, astfel dinamica percepției stradale conferă imagini multiple fațadei.
Sub tribune se dezvoltă un adevărat complex sportiv. Regăsim spații de birouri pentru clubul sportiv Rapid și pentru clubul de fotbal, muzeul clubului, hotel de cantonament cu cantină pentru sportivi, spații polivalente de închiriat, 9 săli de antrenament - sală de baschet/volei/tenis, sală de forță, sală de atletism cu pistă de alergare indoor de 60m, sală de popice, sală pentru judo, sală pentru karate, lupte, sală pentru box și sală pentru haltere, fiecare cu vestiare, grupuri sanitare și spații anexă. În subsolul tribunei vest se găsesc vestiarele echipelor de fotbal, două săli de încălzire, spații pentru presă cu o sală de conferințe și accesul VIP din parcarea subterană. Din tribuna vest nu lipsesc spațiile de primire și dotările pentru spectatorii VIP, cu un hol-lounge pe dublă înălțime cu supantă, 18 loje a câte 10 locuri și un restaurant pe colțul nord vest cu vedere atât spre teren cât și spre Calea Giulești. Parterul spre calea Giulești oferă acces acoperit și protejat pentru autocarele echipelor, două spații comerciale, case de bilete, precum și acces la toate spațiile de antrenament și de ospitalitate din stadion.
Scopul a fost de a realiza nu doar un stadion, ci un complex multifuncțional, o clădire deschisa și activă permanent, care poate fi folosită de comunitate pe parcursul întregii săptămâni, nu doar în zilele cu meci. Un pol urban cu rol de integrator. Prin urmare, va oferi o nouă casă pentru Rapid și fanii săi, dar și un spațiu polivalent pentru întreaga comunitate locală.