Buzesti Tiriac Tower

Autor(i):
arh. Adrian Emilian Zerva
arh. Andreea Cel Mare
arh. Cristina Stamate
arh. Daniela Zerva
arh. Alexandru Sima
arh. Mihaela Sima
arh Mara Taric
c.arh. Adrian Buturca
Biroul:
STUDIO 10M – ZERVA, CROITORU, MEDVEDOVICI ARHITECTI ASOCIATI SRL
Colaboratori:
Structura: Popp si Asociații - ing. Ionel Badea, ing. Tiberiu Visan
Instalații: MC General Construct - ing. Stefan Petre, ing. Laura Oita, ing. Daniel Stan
Consultant fațade: ALUPLAN Design - ing. Artam Hazarian
Antreprenor general: PAB Romania
Fundații speciale Octagon
Execuție fatade : Alprompt Wemat/Decorfloor
Dezvoltator: Global East European Investment
Project management: OPTIM Management, Țiriac Imobiliare
Localizare:
România, București
Parametri:
RH: 5S+P+4E-5E-8E-12E / Sd: 30931 m2 / Su: 11926 m2 / POT: 68 / CUT: 6.24

Comentariul autorului:

Cladirea, situata in Bucuresti pe una din principalele artere, cunoscuta deja inca din perioada executiei in memoria colectiva drept “BUZESTI TOWER / TIRIAC TOWER“, intregeste intr-un final aliniamentul multa vreme stirbit si incomplet al Caii Buzesti in sectorul dintre Strada Sevastopol si Piata Victoriei. Pe terenul viran timp de mai mult de 25 ani a fost completat un imobil comercial, cu spatii de birouri si de servicii profesionale, avand 5 subsoluri si parter cu 12 niveluri in corpul principal.

Imobilul,finalizat in anul 2021, completeaza o lista de lucrari pe care autorii le-au realizat in spiritul arhitecturii specifice a anilor 1920-1940, si prin care si-au propus sa revigoreze spiritul Bucurestiului modernist si de avantgarda al acelori ani, respectiv Bucurestiul Art Deco .

La fel ca imobilul ARO, situat pe artera axa majora a orasului, arhitectii propun orasului o compozitie echilibrata, cu un volum dominant “de colt “ racordat prin corpuri laterale la cornisele si aliniamentele vecinatatilor. In tesutul urban compozit, complex si eterogen se propune o uniune/fuziune stilistica intre limbajul architectural cu trimtere la Art Deco - riflajul de tip “radiator“ care accentueaza sveltetea, arhitectura de plin si gol “cuminte” si discreta, - si actualitatea tehnologica a momentului.

Trimiterea catre arhitectura art deco se poate remarca si prin modul de tratare a zonelor de acces in cladire, amplificand spatial prin portalul de colt si hallul de acces pe 2 niveluri. Transparenta parterului vitrat, cu o remarca la folosirea elemente de fatada cu sticla curba -specifica in acei ani,permit pietonului sa simta atractia cladirii. Gama alb-negru folosita atat in tratarea fatadelor dar si a spatiilor interioare este de asemenea o trimite la linia cromatica de inceput de secol XX .

Desi este o cladire “de aliniament“ ,continuind fronturile existente , dezvoltatorul ,la propunerea arhitectilor a hotarat sa ofere orasului o esplanada , echipata si mobilatamodern , in lungul fatadei de la strada principala ca un “respiro“ pentru pietoni.
Un proiect dificil care datorita cerintelor de tema ,de buget si de autorizare a solicital echipa de proiectare sa dea masura intregului professionalism ,capacitate si experienta A fost munca unei echipe largi si complexe coordonata de catre arhitecti si de catre reprezentantii clientului.

In final putem spera ca proiectul ofera o imagine cu “aroma“ specifica a anilor 30, realizata cu tehnologii de ultima ora respectand standarde ridicate de sustenabilitate si de calitate europeana atat in proiectare cat si in executie