Judecătoria Rădăuți

Autor(i):
arh. Mario Kuibuș
arh. Victor Mihalache
arh. Irina Plesnilă
arh. Maria Ungureanu
Biroul:
re-act now
Colaboratori:
Beneficiar: Curtea de Apel Suceava
Localizare:
România, jud. Suceava, Radauti
Parametri:
RH: D+P+3E / Sd: 3563 m2 / Su: 3454 m2 / POT: 50 / CUT: 1.60 / Cost: 1298 €/m2

Comentariul autorului:

O poveste pentru un obiect reprezentativ nou propus în centrul oraşului Rădăuţi ar putea fi o metaforă filtrată stilistic de o imagine a unei moşteniri de arhitectură clasică din trecut “actualizată” sau ar putea fi o poveste “a zilei” stilistic concepută.
Din povestea unui concept cu o funcțiune de asemenea reprezentativitate, atât trecutul cât și viitorul nu pot fi excluse . O asemenea poveste trebuie să poată celebra atât bagajul cultural al deceniilor trecute cât și al celor viitoare. Așa am considerat că generarea unui simbolism estetic și funcțional al unor binoame care pot determina morfologia poate fi povestea noii case. În acest context observația imediată a relațiilor funcționale ale programului necesar tribunalului a condus la interpretarea a două lumi: una „deschisă”, transparentă, cu sens de spaţiu public, ca un posibil citat funcțional de “forum romanum” sau ca o “agora” modernă şi o alta mai „închisă”, ca o procedură de cutie neagră semnificând instituţia Justiţiei în sine.

Viziunea celor două lumi în povestea unei clădiri precum două case alipite conceptual într-un colaj arhitectural puternic vizual: casa colonadei - veranda publică - şi maşina decizională - cutia neagră, reprezintă un simbol și la nivel social-cultural la fel de puternic pentru puritatea acestor două utilităţi: public şi instituţional în comunitate.
Judecătoria, prin importanța funcțiunii ce o deține, este în orice oraș o instituție simbol ce are nevoie de o imagine reprezentativă. Semnificația actului de justiție depășește funcția utilitară în sine, fiind una din acele trei instituții de stat care reprezintă pilonii democrației într-un stat: Legislativ, Executiv, Judiciar. Sau altfel spus este acea entitate neutră și independentă în societate în care se iau decizii care stabilesc de partea cui este adevărul sau cine ar trebui recompensat sau pedepsit în diversele spețe.
Amplasamentul întărește importanța funcțiunii, fiind pe strada principală lângă Primăria Municipiului Rădăuți. Având în vedere dinamica dezvoltări activității și numărul de personal, dar și accesul restricționat al publicului în anumite zone, se impune un control specific al fluxurilor în clădire. Astfel, zonele cu acces restricționat sunt acele spații interioare către care accesul se face printr-un punct de control, care limitează accesul la judecători, personal al instanței și vizitatori care au autorizație de trecere. Regimul specific al acestor zone se aplică sectoarelor unde se află birourile judecătorilor, coridoarele de acces ale acestora către sălile de judecată, sălile de consiliu și spațiile administrative. Fiecare dintre participanții la actul de justiție accede în instituție pe o intrare proprie, pentru ca apoi sa urmeze traseul propriu, în conformitate cu fluxurile specifice activității.
Circulația este restricționată nu numai pentru siguranța personală a lucrătorilor din instanță, dar și pentru păstrarea integrității politicilor și procedurilor aplicate în cadrul instanțelor. O măsură suplimentară de siguranță pentru judecători constă în folosirea sticlei antiglonț la sălile de judecată în dreptul completului. O provocare a proiectului a fost găsirea unui echilibru între aceste măsuri de siguranță, intimitatea judecătorilor, a personalului instanțelor, a justițiabililor și a publicului, și în același timp să se mențină un mediu pozitiv, agreabil în cadrul clădirii.
Fiind o clădire publică, spațiile interioare ale instanței trebuie să poată primi aproape toate persoanele care doresc să intre. O grijă suplimentară a fost acordată persoanelor care au o mobilitate limitată sau alte probleme de natură motorie, asigurându-se posibilitatea să utilizeze toate spațiile publice prin elemente specifice, cum ar fi elevatoare speciale.
Un spațiu reprezentativ pentru o clădire de instanță este sala pașilor pierduți, o adevărată placă turnantă care distribuie publicul și vizitatorii. Este spațiul cu care se ia primul contact la intrarea în instituție și reprezintă atât o circulație, cât și un spațiu de așteptare. În proiect se dezvoltă pe toată înălțimea clădirii, cu o supantă la etajul 2 ce permite o percepere facilă a celorlalte funcțiuni și a căilor de acces către acestea. Accesul la etaj se poate face și pe scara centrală deschisă, ce urcă în jurul unui perete structural impunător, un ax vertical dominant în sala publică – casa colonadei.
În antiteză cu zona deschisă a verandei din față, se află curtea centrală închisă din spate, un spațiu ermetic, destinat îmbarcării/debarcării persoanelor private de libertate, în imediata apropiere a boxelor de arest. Aceste spații securizate sunt special dotate cu mobilier fix metalic și instalații/dotări asigurate împotriva vandalismului.
Proiectul promovează respectul pentru tradițiile naționale, precum și obiectivele activității judiciare în sine, oferind și posibilitatea asigurării liniștii în clădire, solemnitatea actului de justiție precum și generarea unui sentiment de siguranță prin prestanța clădirii. Aspectul clădirii devine un simbol, o sursă de mândrie civică și contribuie la imaginea generală din cadrul comunității locale.