Clădiri pentru administrație și servicii

Autor(i):
arh. ROZS GÁSPÁR TAMÁS
Biroul:
studio LUKROTHECA
Colaboratori:
Colaboratori: arh. Bokor Milán, arh. Herbert Kinga, arh. Cadar Diana, arh. Molnár Boglárka
Rezistență: MAGO PROIECT: ing. Chiorean Gheorghe
Instalații: INSTAL STUDIO: ing. Stanciu Cornel
Fotografii: VIEWCATCHERS: Bakó Hunor, Moldovan Miruna
Localizare:
România, jud. Cluj, Rădaia, Com. Baciu
Parametri:
RH: P+1E / Sd: 3169 m2 / POT: 18 / CUT: 0.25 / Cost: 500 €/m2

Comentariul autorului:

Concepută pentru a găzdui trei societăți comerciale independente de dimensiuni mici, ansamblul de clădiri prezintă o arhitectură modernă bazată pe o simplitate specifică clădirilor industriale, prin care se realizează o compoziție spațială echilibrată între funcțiunile adăpostite, folosind o gamă redusă de culori și materiale. Amplasarea clădirilor a fost condiționată de retragerile obligatorii conform reglementărilor urbane și topografia terenului, urmând aliniamentul definit de drumul național.

Ansamblul este poziționat într-o localitate apropiată de municipiul Cluj-Napoca, satul Rădaia, comuna Baciu. În această zonă a fost începută dezvoltarea unei zone industriale și de servicii, fapt care a atras proprietarul să dezvolte un ansamblu mic, dar cu un concept diferit față de parcurile industriale clasice, adică edificii mai mici, care sunt destinate societăților locale cu un cost relativ redus, și cu un aspect diferit față de cunoscutele volumetrii de hale tip cutie, care se găsesc pretutindeni.

Inițial proprietarul a dorit trei clădiri identice planimetric și volumetric, pentru eficientizarea costurilor și cu o suprafață utilă de până la 550 mp fiecare (400 mp pentru activitatea principală și 150 mp pentru zona administrativă), dar pe parcurs, discutând cu beneficiarii, respectiv despre constrângerile terenului, fiecare clădire a devenit unicat, datorită volumului administrativ, care în fiecare caz a fost proiectat, luând în calcul necesitățile societăților comerciale care utilizează aceste construcții.

Fiecare construcție prezintă o volumetrie compusă din două corpuri alipite, având aceeași înălțime: zona administrativă (recepție, birouri, chicinetă etc.) cu un regim de înălțime P+E și zona unde se desfășoară activitatea industrială propriu-zisă cu un regim de înălțime P.

Corpurile administrative cu structură în cadre de beton armat, urmează estetica specifică birourilor, unde plinul reprezentat de placajul de cărămidă aparentă se subordonează golurilor.

Corpurile industriale prezintă o compoziție echilibrată de materiale diverse, predominant fiind panoul tip sandwich, ancorat în sit printr-un un soclu de beton tencuit, totul prins pe o structură metalică în cadre. Timpanul de zidărie masiv care închide volumul reprezintă un gest de reflexie a zonei administrative.

Corpul A (situat pe partea vestică), respectiv Corpul B (situat în mijloc) au fost proiectate paralel, inițial cu aceeași volumetrie și planimetrie. Dar după obținerea avizelor, respectiv după cerința utilizatorului a fost regândită zona administrativă, căpătând altă dispunere față de corpul B, o compartimentare cu mai multe birouri separate, funcțiunea fiind laborator pentru studii geotehnice. În ambele construcții zona destinată activității reprezintă aproximativ 400 mp utili și aceastea sunt identice.

Corpul B găzduiește un service, motiv pentru care zona administrativă a trebuit să fie mai redusă, și adăpostește doar cele mai importante funcțiuni care sunt necesare pentru funcționarea bună a activității (recepție, două birouri, chicineta, grupuri sanitare, dușuri, spații tehnice).

Corpul C, situat pe partea estică, a fost ultimul proiectat din ansamblu, și în acest caz a fost mai importantă partea administrativă decât cea pentru depozitare (activitatea principală), suprafața fiind cea mai mare dintre toate trei, respectiv 182 mp utili birouri și anexe, comparativ cu 346 mp de depozit. Din punct de vedere volumetric a fost importantă marcarea locului si vizibilitatea, motiv pentru care a fost proiectată zona de recepție și biroul directorului cu volumetrie distinctă în cadrul ansamblului, mărginite de două zone puțin mai retrase tencuite albe. Marginile zonei administrative au fost și în acest caz marcate cu cărămidă, delimitându-le astfel față de restul compoziției.

Interioarele, spațiile de birouri, recepțiile sau sălile de ședințe au fost concepute în așa fel încât să ofere o atmesferă echilibrată cu culori deschise (alb, gri deschis) și texturi calde (lemn natur), oferind un spațiu de lucru liniștit la fiecare nivel.