Revitalizarea cartierului cuprins între străzile: A. Mateevici, M. Kogălniceanu, Al. Pușkin, Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, or. Chisinau

Autor(i):
Vlas Tudor
Îndrumători:
Grati Sorina-Nicoleta
Universitatea:
Universitatea Tehnică a Moldovei
Facultatea:
Facultatea Urbanism și Arhitectură
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Acest proiect se referă la ideia de revitalizare a zonei delimitate de străzile Alexei Mateevici, Mihail Kogălniceanu, Alexandr Pușkin și Mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni, aflat în inima istorică a orașului Chișinău. În prezent, centrul istoric al Chișinăului reprezintă nucleul socio-cultural și economic al orașului. Cu toate acestea, zona centrală este încă influențată în mare măsură de configurația urbanistică sovietică, care nu mai este adecvată cerințelor societății secolului XXI. Este evident că orașul necesită o serie de intervenții urbanistice pentru a-și ajusta activitățile la ritmul și cerințele contemporane.
Edificiile istorice sunt susceptibile să-și piardă calitățile estetice, funcționale, structurale și economice în contextul vieții urbane în continuă schimbare, până când devine imperativ fie să fie reintegrate în peisajul urban și în viața comunității prin intermediul proceselor de restaurare, conversie sau renovare, fie să fie demolate pentru a face loc noilor construcții, situație cu care se confruntă Chișinăul, în special în centrul istoric.
Păstrarea componentelor istorice ale orașului reprezintă o necesitate pentru a conserva aspectul și valorile moștenite prin arhitectura perioadelor anterioare. Legea universală arată că spațiile istorice care au beneficiat de strategii de revitalizare sau regenerare de succes au dobândit o nouă viață, devenind mai dinamice și contribuind semnificativ la dezvoltarea orașului din punct de vedere cultural, social și economic. În acest sens, zona propusă pentru revitalizare deține un potențial de dezvoltare considerabil într-un oraș în care locurile cu caracter distinct sunt limitate. Acest cartier reprezintă un centru de coeziune socială, având funcții educaționale și legături strânse cu principalele zone de agrement și recreere, în special Lacul Valea Morilor. Prin urmare, provocarea constă în a exploata potențialul acestei zone pentru a crea un spațiu care să păstreze valorile arhitecturale moștenite și să devină o parte integrală a vieții locuitorilor orașului.