Modernizarea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, or. Chișinău

Autor(i):
Pînzaru Dragoș
Îndrumători:
Negruță Igor
Universitatea:
Universitatea Tehnică a Moldovei
Facultatea:
Facultatea Urbanism și Arhitectură
Localizare:
România

Comentariul autorului:

În prezent, Biblioteca Națională a RM se confruntă cu diverse provocări, printre care se numără: lipsa spațiilor adecvate de depozitare, scăderea numărului de cititori din cauza popularității mediului online pentru informații, îmbunătățirea insuficientă a serviciilor oferite vizitatorilor și utilizarea ineficientă a spațiilor disponibile. În lumina faptului că a fost donată clădirea fostului Seminar Teologic Mitropoliei Basarabiei, este necesară reorganizarea spațiilor sediului central și construirea unui nou corp de clădire. Aceste măsuri sunt esențiale pentru a răspunde nevoilor bibliotecii și pentru a redistribui funcțiile care erau găzduite în vechea clădire a Seminarului Teologic, către sediul central și noul corp de clădire.
Conducerea instituției, având resurse limitate la dispoziție, depune eforturi pentru a aborda aceste probleme. Cu toate acestea, multe dintre ele pot fi soluționate prin modernizarea Bibliotecii Naționale. Planul propus implică o extindere semnificativă a capacității de depozitare prin introducerea unui nou sistem de stocare pentru clădirea existentă și construirea unui depozit avansat, utilizând un sistem automatizat de depozitare și recuperare (ASRS - automated storage and retrieval system) în noul edificiu. De asemenea, se propune optimizarea așezării sălilor, adăugarea de funcționalități noi specifice bibliotecilor moderne și valorificarea spațiului din mansardă a clădirii centrale existente pentru a extinde suprafața utilă a construcției.
Astfel, se urmărește îmbunătățirea semnificativă a infrastructurii bibliotecii pentru a face față provocărilor actuale și pentru a asigura un mediu modern și funcțional pentru cititori și vizitatori.