Complex Viti-vinicol, r-ul Hîncești

Autor(i):
Palancica Veaceslav
Îndrumători:
Naval Teodor
Universitatea:
Universitatea Tehnică a Moldovei
Facultatea:
Facultatea Urbanism și Arhitectură
Localizare:
România

Comentariul autorului:

S-a propus dezvoltarea unui Complex Viti-vinicol pe un teritoriu cu potențial ridicat pentru cultivarea viței de vie, având o suprafață totală de 100 de hectare, cu posibilitatea de extindere a suprafețelor agricole în apropierea orașului Hîncești. Vinăria va avea o capacitate de prelucrare de 1000 de tone de struguri pe an și va fi echipată cu funcțiuni suplimentare menite să asigure o funcționare și întreținere mai eficientă.
Printre adițiile propuse pentru complex se numără un restaurant cu o capacitate de 150 de locuri, o agropensiune cu cazare pentru 50 de persoane, o zonă SPA, o sală expozițională, un muzeu al vinului, spații de agrement în aer liber, sere pentru producția de materie organică, precum și suprafețe pentru podgorii. Aceste adiții au scopul de a transforma complexul într-un obiectiv arhitectural de valoare pentru oraș, aducând un beneficiu semnificativ prin promovarea turismului și atragerea turiștilor străini în zonă.
Forma volumetrică a complexului este determinată de relieful existent al amplasamentului, care condiționează distribuția funcțională a încăperilor în vederea obținerii unei eficiențe maxime pentru funcția sa principală.