Centru de arte contemporane prin conversia Institutului Patrimoniului Cultural, Ministerul Culturii al RM, or. Chișinău

Autor(i):
Daniil Horosanov
Îndrumători:
Studzinski Irina
Universitatea:
Universitatea Tehnică a Moldovei
Facultatea:
Facultatea Urbanism și Arhitectură
Localizare:
România

Comentariul autorului:

De-a lungul istoriei globale, progresul în sfera artistică a fost ghidat de provocări. Practic fiecare direcție artistică pe care o cunoaștem a fost inovatoare și experimentală în perioada care s-a desfășurat. În era contemporană, în toate ramurile artei, se resimte o căutare continuă a noului și a ineditului. După experiențele secolului XX, putem concluziona că stilurile care au conturat arta experimentală au avut propriul lor "epicentru" - un loc de apariție și dezvoltare.
În Republica Moldova, arta inovatoare și experimentală găsește adesea refugiu în subteran, dat fiind absența unor centre specializate în arta avangardistă și experimentală. Prin acest proiect se încearcă a dezvolta un centru de artă contemporană în centrul orașului Chișinău. Locația proiectului a fost aleasă în zona istorică a orașului. Decizia a fost influențată și de inițiativa USAID de a crea un "oraș-muzeu" în capitală. Situl ales se găsește la intersecția străzilor Bănulescu-Bodoni și 31 August 1989, între Muzeul de Istorie al Moldovei și centrul de creație ARTCOR, în apropierea Muzeului de Etnografie, Muzeului Zemstvei, Galeriei "L" și a altor instituții culturale. În plus față de această amplasare excelentă, situl găzduiește și un monument arhitectural din secolul al XIX-lea care necesită restaurare.
Proiectul centrului de artă propus include următoarele funcții: un spațiu expozițional în clădirea istorică, care va găzdui și administrația complexului; o zonă educațională cu săli de clasă, o mediatecă și o bibliotecă; ateliere artistice cu cinci spații de lucru disponibile pentru închiriere; un spațiu comercial pentru vânzarea lucrărilor de artă și a produselor handmade; o cafenea; un auditoriu multifuncțional cu tribune telescopice, potrivit pentru conferințe, spectacole teatrale, proiecții de filme, evenimente muzicale și petreceri.
Acest complex este conceput pentru a atrage o paletă diversă de vizitatori, combinând elemente culturale cu aspecte de divertisment. În total, centrul va avea o suprafață de 4200 de metri pătrați, jumătate din această suprafață fiind ocupată de noua clădire. Stilul acestei noi construcții îmbină minimalismul, brutalismul și stilul loft, creând astfel un contrast plăcut cu aspectul eclectic al clădirii restaurate. Acest contrast are menirea de a sublinia faptul că umanitatea este într-o perpetuă mișcare, îndreptându-se dinspre trecut către viitor, dar cu o adâncă considerație pentru moștenirea pe care se bazează tot ce este nou.