Centru de creație și practică în prelucrarea metalului

Autor(i):
Andreea Minodora Andrieș
Îndrumători:
arh. Fleșeriu Alexandru
Universitatea:
Universitatea Tehnică din Cluj Napoca
Facultatea:
Arhitectură și Urbanism
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Zona studiată este un exemplu de țesut industrial dezafectat înghițit de către dezvoltările ulterioare, o insulă urbană cu un miez valoros neglija și un exemplu de așezare umană dezvoltată în jurul ocupației principale a populației Banatului Montan. Prelucrarea metalului devine mai mult decât o simplă ocupație. Creșterea interesului de dezvoltare industrială în zonă da naștere comunităților de muncitori și creează un organism de așezări umane conectate, bazate pe schimbul de resurse și ajutor reciproc. Prelucrarea metalului depășește granițele locului de muncă devenind de asemenea și subiectul principal al educației. Fabrica devine centrul comunității, atât loc de muncă cât și loc de întâlnire și socializare în timpul programului ori loc de ”experiment creative” în afara acestuia.Fabrica este motivul pentru care comunitatea ia naștere și rămâne principalul centru al acesteia pentru o perioadă îndelungată.
Proiectul explorează acest tip de așezare umană și dorește ca prin intervenția arhitecturală și urbanistică să recoaguleze comunitatea în jurul a ceea ce i-a și dat naștere și anume prelucrarea metalului. Proiectul este o căutare de reinventare a unei memorii a locului pierdute și poate chiar respinse de către comunitate datorită asocierii acesteia cu momente dificile ale istoriei. Centrul de creație și practică în prelucrarea metalului oferă comunității posibilitatea de apropriere a fabricii și a memoriei bogate pe care o poartă. Acest genius loci format în jurul prelucrării metalului este reinterpretat într-o manieră contemporană axată către un public larg, oferind atât cadrul de lucru și experiment comunității artistice locale, naționale dar și internaționale cât și un nou centru urban ce poate găzdui evenimente și activități dedicate comunității. Fabrica, în cazul de față turnul furnalului alături de inserția arhitecturală, își recapătă astfel rolul de catalizator urban și centru al comunității.
Ceea ce pentru o perioadă lungă de timp a fost privit atît cu nostalgie cât și cu repulsie are șansa de a se reinventa și de a aduce iarăși oamenii împreună utilizând memoria locului formată în jurul prelucrării metalului.