Muzeul Plutăritului și a civilizației lemnului pe Valea Bistriței

Autor(i):
Georgiana Precub
Îndrumători:
Conf. Dr. Arh. Tudor Grădinaru
Universitatea:
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași
Facultatea:
Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”
Localizare:
România
Parametri:
RH: S+P+1 / POT: 14 / CUT: 0.41

Comentariul autorului:

Amplasament: jud. Suceava, com. Iacobeni

Departe de agitația urbană, Muzeul Plutăritului și a civilizației lemnului pe Valea Bistriței este o mică instituție dedicată culturii locale ce integrează spații de expunere și interactive, precum și un centru de turism. Amplasamentul pare să existe în afara timpului, cu drumuri de țară ce leagă satele din apropiere și locuitorii acestora care lucrează dealurile din jurul sitului. Datorită diferențelor de înălțime, situl prezintă platforme încastrate care urcă de la sud la nord, deschizând o perspectivă generoasă către munții din depărtare pe latura de nord și către râul Bistița din partea sudică.
Respectarea naturii și integrarea în peisaj au reprezentat principiile de bază ale proiectului. Spațiile exterioare se adaptează perfect la terenul sitului, iar acoperișurile sunt plantate, astfel încât silueta obiectului arhitectural este aproape impreceptibilă de la distanță.
Ansamblul are o volumetrie simplă, aproape minimalistă, ce reprezintă o traducere în limbaj contemporan, epurată, a morfologiei arhitecturii tradiționale a regiunii. Lemnul de proveniență locală folosit pentru placarea exteriorului păstrează toate semnele și neregularitățile apărute în mod natural.
Pentru mai buna punere în valoare a patrimoniului plutăritlui, proiectul propune dezvoltarea de noi activităţi prin implicarea specialiştilor muzeali, a meşterilor şi a producătorilor locali. O expoziţie adusă la zi, adaptată aşteptărilor publicului ţintă, a obiectelor etnografice care au fost selectate pentru a fi restaurate, expuse şi interpretate.
Pentru valorificarea expoziției, elementelor de muzeotehnică moderne li se va adăuga un program cultural constituit din ateliere meșteșugărești susținute de producători locali, precum și din reconstituiri și o zonă special amenajată pentru lansarea plutelor.

Ce este pluta?
Pluta este un mijloc de transport pe apa pentru persoane sau bunuri materiale dar mai ales pentru transportul lemnului din care este confecționată.
Pluta este formată din mai mulți bușteni sau trunchiuri de copaci, fixați împreună, care plutesc pe apa fără a avea, un mijloc autonom de locomoție, fiind transportată de către curentul apei.

De ce pluta?
În România, plutașii de pe Bistrița au creat o tradiție de mai multe sute de ani… în ziua de astăzi nu se mai practică această tradiție datorită numeroaselor baraje Plutașii de pe Bistrița au o simfonie, interpretata orchestral, dedicată lor (melodia din genericul celei mai vechi emisiuni de cultura din Romania, “Teleenciclopedia”) și compusă de Nicolae Kirculescu.
În vremurile de astăzi, doar turiștii mai sunt interesați să facă o plimbare cu pluta pe Bistrița, la fel ca altădată. Curse de acest gen se pot face doar în zona Broșteniului sau în apropierea Iacobeniului, unde sunt inițiative de reînviere a acestei vechi tradiții. „Când pleci cu pluta pe Bistrița te reîntorci cu sute de.. mii de ani in urma, in vremea omului preistoric, pornit la drumul îndrăzneț spre cucerirea naturii”.
Pentru a reflecta asupra trecutului si pentru a înțelege prezentul, dar mai ales pentru a proiecta viitorul în esență, este cea ce noi trebuie să vedem și să învățăm din moștenirea și din istoria lăsată de înaintașii noștri.