Revitalizarea urbană a zonei comerciale mixte PIAȚA MEHALA din Timișoara, România

Autor(i):
Anamaria Bujancă
Îndrumători:
Conf. dr. arh. Găman Marius
Universitatea:
Universitatea Politehnică Timișoara
Facultatea:
Facultatea de Arhitectură și Urbanism
Localizare:
România
Parametri:
RH: P - P+5E / Sd: 111809 m2 / POT: 1 / CUT: 0.47

Comentariul autorului:

Proiectul de Revitalizare urbană a zonei comerciale mixte Piața Mehala din Timișoara vizează una dintre puținele zone încă nedezvoltate ale orașului, abordează problematica degradării piețelor comerciale informale în contextul globalizării și propune o strategie de dezvoltare durabilă.
Ansamblul de piețe comerciale Mehala este o zonă economică disfuncțională ce necesită o restructurare fundamentală, în ciuda potențialului latent.
Situl de intervenție este localizat în extremitatea nord-vestică a orașului, la limita dintre cartierul existent Mehala și cartierul rezidențial propus prin Strategia de Dezvoltare Teritorială Urbană Timișoara Nord 2022, la confluența a două artere majore de circulație, fiind un capăt de perspectivă majoră, nevalorificată.
Analiza contextului a generat o serie de concluzii determinante pentru evoluția soluției. Metodele de cercetare utilizate au fost atât de natură etică (analiza hărților istorice și a literaturii de specialitate și realizarea analizei urbanistice multicriteriale), cât și emică (observații la fața locului, discuții cu utilizatorii, studiul identității locale). Au fost identificate elementele pozitive și negative de pe sit, clasificate în probleme de mobilitate, fond construit, elemente naturale, funcțiuni și percepție, soluția bazându-se pe PUG 2017 și Strategia de Dezvoltare Teritorială Urbană Timișoara Nord 2022, integrată parțial.
Obiectivul proiectului de revitalizare urbană este valorificarea potențialului socio-cultural și economic latent al amplasamentului, restituindu-i statutul de nucleu de activitate local. Soluția pornește de la ideea de “unitate în diversitate” sau “ordonare a dezordinii”, propunând un cadru fizic unitar și ordonat ce susține activitățile umane diverse și dezordonate.
Terenul este sub-împărțit în Zona rezidențială mixtă, Zona economică mixtă și Zona verde, planificarea funcțională fiind realizată în două etape: Zonificarea funcțională generală de tip PUG, după care s-au stabilit indicii urbanistici ai parcelelor, și Zonificarea funcțională detaliată, ce stabilește distribuția serviciilor publice și profesionale, gradientul economic de-a lungul aleii comerciale centrale și delimitarea zonei verzi cu rol de complex sportiv. Strategia propune un mix de funcțiuni grupate după relații de complementaritate și simbioză, cu diferite raze de influență. Zona economică este concepută după modelul economiei circulare, conținând cicluri interne întregi sau parțiale de circulație a materiei și anumite verigi ce pot funcționa pe plan local.
Parcelele din domeniul privat ocupă un procent de 41% din suprafața terenului, iar cele din domeniul public aproximativ 59%, existând mai multe grade de intimitate între spațiile publice și cele private. Pe baza calculelor statistice în raport cu suprafața considerată a rezultat o populație estimată la 2000 de locuitori în Zona rezidențială mixtă.
Mobilitatea pe teren este asigurată prin rețeaua de trasee tematice majore (recreaționale, comerciale și auto), dublată de o rețea de trasee secundare transversale. Căile de comunicații urmează forma terenului, fiind ierarhizate și dimensionate după categorii de importanță, fluxuri de activitate și intensitatea traficului. Au fost considerate esențiale valorificarea capătului de perspectivă și introducerea unui reper vertical major în zona de colț.
Infrastructura verde-albastră, concepută după principii de planificare biofilă, este alcătuită din elemente acvatice (canalul de desecare cu zonă inundabilă și grădini de bioretenție) și zone vegetale variate ca dimensiuni și mod de amenajare. Majoritatea speciilor lemnoase propuse sunt specii locale, selectate după considerente estetice, de mentenanță și simbolice, pentru a determina identitatea și caracterul vegetal specific al spațiilor exterioare.
Dezvoltarea este structurată în patru etape cu timpi de implementare diferiți, concepute astfel încât zona de intervenție să fie funcțională în toate stadiile intermediare.
Proiectul de Revitalizare urbană a zonei comerciale mixte Piața Mehala din Timișoara propune o soluție de dezvoltare durabilă ce vizează probleme locale de natură ecologică, socio-culturală și economică și reprezintă o variantă alternativă la tendințele de dezvoltare urbană de tip “urban sprawl”.