Restaurarea bisericii din Lopadea Nouă

Autor(i):
arh. Tóthfalusi Gábor
arh. Péter Eszter
Biroul:
Tektum Arhitectură & Artă Srl
Colaboratori:
Proiectant general și de arhitectură: Tektum Arhitectură & Artă Srl
Proiectant structuri: dr. ing. Makkay Dorottya, ing. Bárdi Zoltán | IrodM Srl
Proiectant instalații: ing. Marian Aurelian | Gradinstal Srl
Istoric de artă: dr. Weisz Attila
Antreprenor general: Smart Estate Construct Srl
Localizare:
România, jud. Alba, Lopadea Nouă
Parametri:
RH: P / Sd: 395 m2 / Su: 207 m2 / POT: 10 / CUT: 0.17

Comentariul autorului:

Comunitatea satului din județul Alba este una puternică și pretențioasă. Clădirea aflată în centrul identității sale a ajuns într-o stare de conservare precară.
Biserica reformată se situează în zona centrală a localității, pe un promontoriu înconjurat de copaci seculari. Intrarea în curtea bisericii se face dinspre est, printr-o poartă tradițională din lemn de stejar acoperită cu un coif de tablă cu siluetă barocă. O scară acoperită conduce spre poartă, în stânga acesteia, adosat gardului, regăsindu-se un portic din lemn, ce oferă adăpost enoriașilor la plecarea din biserică.
Clădirea dispune de planimetria și volumetria tipică a bisericilor transilvane din mediul rural care au avut mai multe etape majore de construcție, iar părțile importante datează din evul mediu. Biserica are un plan alungit, cu axa principală E-V; la vest se ridică turnul masiv. Dintre componentele istorico-arhitecturale, menționăm elementele din piatră cioplită care formează ferestrele medievale și ancadramentele porților, vestigiile din piatră medievală și renascentistă din cor, picturile murale provenite din diferite faze de evoluție ale clădirii, tribuna, piesele de mobilier și tavanul casetat din lemn pictat.
Cu ocazia cercetărilor arheologice din 2019, în interiorul sanctuarului actual a fost identificată fundația sanctuarului vechi, împreună cu porțiuni mai mici ale navei vechi.
Lucrările de restaurare au durat un an de zile. S-au făcut consolidările necesare la nivelul fundațiilor și șarpantei, pentru ca aceasta să poate prelua eforturile datorate noii țigle ceramice, ce înlocuiește învelitoarea de tablă de pe navă și cor. S-au restaurat casetele tavanului din lemn pictat, iar elementele componente ale tribunei și băncile au fost revopsite într-o nouă nuanță - așa-zisul verde de Lopadea.
Noua scară metalică exterioară de acces la tribună, care o înlocuiește pe cea de lemn, fără valoare arhitecturală, se așază cu atenție în spațiul dintre doi contraforți.
Și structurile exterioare de acces în incintă dinspre est au fost reconstruite. Pereții din paiantă ai clădirii anexe au fost refăcuți de către preot și echipa sa. În interior a fost amenajat un mic spațiu expozițional, peste pivnița boltită.
La inaugurarea bisericii restaurate în primăvara anului 2022 a luat parte întreaga comunitate.